Kartondoboz alá bújva verte át két amerikai tengerészgyalogos a felismerésükre kitalált robotot

2023. január 20. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

A legendás japán játékfejlesztő Kodzsima Hideót (Hideo Kojima) gyakran szokták amolyan prófétaként emlegetni videójátékos körökben. A Metal Gear Solid 2 az információs társadalom hátulütőit mutatta be ijesztő pontossággal, a Death Stranding meg pont a koronavírus-járvány előtt beszélt olyan témákról, mint az elszigetelődés. Arra viszont valószínűleg maga Kodzsima sem számított, hogy a kartondobozok alatt osonó Solid Snake is valósággá válik egyszer, egy hamarosan megjelenő könyv szerint azonban pontosan ez történt – írja a PC Gamer.

A szóban forgó könyv a Four Battlegrounds: Power in the Age of Artificial Intelligence, melynek szerzője, Paul Scharre a mesterséges intelligencia által előidézett forradalom hatásait, illetve a technológia irányításárt folyó szuperhatalmi küzdelmet boncolgatja. A könyv ugyan csak február végén jelenik meg, de az Economist újságírója, Shashank Joshi több részletet is megosztott már belőle Twitteren, beleértve ebbe a kartondobozzal osonó katonák sztoriját is.

Ennek középpontjában egy mesterséges intelligenciával felszerelt robot áll, melyet a DARPA, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege fejlesztett ki kifejezetten azért, hogy katonákat ismerjenek fel vele. A mesterséges intelligencia hat napig figyelt nyolc amerikai tengerészgyalogost, hogy a lehető legjobban képes legyen azonosítani őket, amikor pedig a mérnökök úgy érezték, hogy sikerült tökéletesíteni az algoritmust, a katonák azt a feladatot kapták, hogy jussanak el az MI-vel felszerelt robotig anélkül, hogy az felismerné őket.

Itt pedig elkezdődött a teljes dili, a tengerészgyalogosok ugyanis rettentően kreatív módszerekkel játszották ki a robotot. Ketten bebújtak a már emlegetett kartondoboz alá, és röhögcsélve osontak végig alatta, másik két katona sétálás helyett 300 métert bukfencezett a robotig, és volt egy olyan is, aki fenyőnek öltözve játszotta ki a rendszert. Ebben pedig nincs is semmi meglepő, elvégre az MI-t csak sétáló emberek felismerésére tanították meg, de alighanem sokak számára megnyugvást jelenthet, hogy a robotok ez alapján még jó darabig nem fogják elvenni a munkánkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!