A fideszes Hoppál Péter néhány szavas posztja csodálatos látlelet 2023 Magyarországáról – és Horvátországáról

2023. január 2. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Hoppál Péter pécsi egyéni országgyűlési képviselő, aki a múlt év végéig kulturális államtitkár volt, de erre az évre olyan nemzetstratégiai fontosságú kihívások levezénylését bízták rá, mint például a Petőfi 200 emlékév, szóval Hoppál Péter január elsején éjszaka egy néhány soros posztban tökéletes látleletet adott a 21. század 23. évének Magyarországáról – és, mint a címben is írtam, Horvátországáról is.

Nem, nem arra gondolok, hogy valaki simán lehet úgy új kihívásokat kiérdemelt kulturális államtitkár, hogy a vármegyét Vármegyének írja – vö.: Baranya megye és nem Baranya Megye volt eddig sem a hivatalos írásmód –, mert ez még a Fontos Dolgok Iránti Rangkórságban Szenvedő Kishatalmú Emberekre jellemző tünetegyüttes egyik tipikus szimptómája. (Frissítés: nem sokkal cikkünk után a Vármegyéből vármegye lett – de mi megőriztük az örökkévalóságnak az eredeti verziót is.)

Hanem arra, hogy hogyan is megy előre és nem hátra az egyik, és hogyan a másik ország.

Magyarország úgy, hogy 2023-ban ismét vármegyéi vannak – meg főispánjai –, a megnevezésben visszatérve a világháború, na jó, 1950 előtti rendszerhez (azért csak a megnevezésben, mert a második világháború végétől 1949-ig 25 vármegye volt).

Horvátország pedig úgy, hogy miközben a területén 1991-től éveken át háború dúlt, amely egyes becslések szerint nagyjából 15 ezer horvát áldozatot és több mint kétszázezer menekültet követelt – csak a vukovári harcokban több mint kétezren haltak meg –, és amely csak 2013-ban, utánunk kilenc évvel lett az Európai Unió tagja, idén belépett a schengeni övezetbe is.

Ráadásul, ami valamiért kimaradt Hoppál Péter posztjából: Horvátország szintén ez évtől már eurót használ. Ebben nemhogy utolért minket kilenc és tizenöt év késés után – hiszen Schengenhez mi 2007-ben csatlakoztunk –, hanem már be is előzött minket. És minden bizonnyal még sok-sok évet ránk is ver, kiindulva legalábbis a hazai kormányzati politikusok nézeteiből és gazdaságpolitika állapotából. Márpedig a hoppáli értelemben vett újra együtt úgy lenne az igazi, ha nemcsak határellenőrzés nem lenne a Felső- és Alsó-Baranya között, hanem a pénzváltással se kellene bajlódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!