Megyék – vármegyék 18-1

2023. január 1. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a „Magyarország előre megy, nem hátra” kormánya – illetve a kormány nyomán a parlamenti többség – úgy döntött, ez év január elsejétől, tehát amikor ezeket a sorokat írom, már éppen 12 órája, a korábbi megyéket vármegyéknek kell hívni, ahogyan hívni kellett 1950 előtt is.

De vajon mit tapasztalnak a névváltozásból azok a honfiúk, honleányok, honasszonyok és honurak, akik január elsején dél körül a (vár)megyei önkormányzatuk honlapján kívánnak tájékozódni, ügyet intézni, bármit csinálni, amit egy (vár)megyei önkormányzattal csinálni lehet – mármint túl azon, hogy ötévente megválasztjuk, biztos megélhetést kínálva a politikai hátország néhány tucat talpasának.

Nos, a kicsivel 11 óra után kezdett, és nagyjából fél 12-kor véget ért szörfölésünk eredménye a következő:

a 19 megyei önkormányzat honlapjából 18 megyei önkormányzat honlapján még a régi megnevezés szerepel.

Egy, csak egy legény volt talpon a vidéken: a somogyi (vár)megyei önkormányzat elnökének köszöntőjében már úgy megy a vármegyézés, mint Rogán Antalnak a tömeg-kézivezérlés. A honlap viszont egyelőre még itt is hibrid állapotban van: a címer alatt már Somogy vármegyét látunk, de az igazgatási szünetről tájékoztató vörös csíkban még Somogy Megyei Önkormányzat és Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal megnevezések szerepelnek.

De ennyi, nem több – egyelőre csak 6065,7 négyzetkilométere az országnak, ahol a korszellemmel futva, haladva, szaladva vármegye köszönti 2023-at.

Persze épp a fent említett igazgatási szünet lehet az egyik oka annak, hogy a megyei önkormányzatok honlapjait nem nevezték át éjfélkor, a koccintás-himnusz-államfői beszéd szentháromsága közepette. Igaz, azt sem tartom kizártnak, hogy technikailag ez megoldható lett volna, az úgynevezett időzítéses technológia alkalmazásával (persze a weblapok végigpörgetéséből az is kiderült, hogy ahány megyeház, annyi szokás, szóval elképzelhető, hogy egyes honlapokon megoldható lett volna ez a csere, másokon nem).

Szerencsére ebben az átmeneti helyzetben is van hová nyúlni, ha az embernek már csillapíthatatlan vármegyehiánya volt: a Kormányhivatal.hu-n ugyanis sebészi pontossággal ütött az óra, és ma már minden ispán egy vármegyét vezet, nézzék:

Forrás: Kormányhivatal.hu
Forrás: Kormányhivatal.hu

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!