Na, ez már tényleg a Nyugat alkonya: megszűnik a távirat Németországban

2022. december 29. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Oswald Spengler 1918-ban írta meg A Nyugat alkonya című könyvét, ami szörnyen hosszú és bonyolult, ezért valószínűleg nagyon kevesen olvassák el igazából, de annál többet szokták idézni a címét. Mindenféle emberek, leginkább olyanok, akiknek fogalma sincs Spenglerről és a hozzá kapcsolódó konzervatív forradalom filozófiai irányzatáról.

Én is ezek közé az emberek közé tartozom, ezért most szépen leírom:

na, 2022-ben most már tényleg megvalósult a Nyugat alkonya!

Az MTI szerint ugyanis december 31-ével több mint 150 év után leállítják a táviratozást Németországban. Az utóbbi években annyira ritkán adtak fel táviratot Németországban, hogy a Deutsche Postnál nem is vezettek nyilvántartást a megrendelésekről.

A távirat (régi magyar nevén sürgöny) az 1870-es években kezdett elterjedni, de aranykorát száz évvel később, a hetvenes-nyolcvanas években élte. Nyugat-Németországban a legtöbb táviratot 1978-ban adták fel, akkor 13 millió ilyen üzenetet regisztráltak. 1990-ben még közel 1,7 millió, 2000 környékén pedig néhány tízezer táviratot adtak fel. Szintén megszűnnek szépen-lassan a bélyegkiadó automaták és a telefonfülkék is Németországban. Az utolsó telefonfülkét 2025-ben tervezik elbontani.

Magyarország egyébként ebben is megelőzte Németországot, itt ugyanis már másfél éve, 2021 áprilisában beszüntették a táviratok kézbesítését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!