Németek: döner > currywurst

2022. december 28. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánymédiából 8 éve az hallatszik, hogy Németország elbukott, sőt, Schmidt Mária szerint nem is létezik. Van viszont valami a helyén, egy földdarab, ahol emberek élnek, átlagosan nagyjából háromszor annyi pénzből, mint mi, magyarok.

Ezek az emberek néha dolgoznak, néha pihennek, néha boldogok, néha szomorúak, de egy dolgot mindannyian csinálnak: esznek. Egy részük nem is mindig otthon, hanem néha étteremben, durva esetekben akár gyorsétteremben.

Ha pedig arra adják a fejüket, hogy siettükben az utcán esznek meg valamit, két berlini fejlesztésű gyorskaja között is választhatnak. Ott van:

  • a currywurst, ami fűszeres paradicsomszósszal (currys ketchuppal) tálalt sült kolbász;
  • és a döner kebab, ami egy kenyérfélében felszolgált sült hús zöldségekkel.

A mai formában mindkét ételt Berlinben találták fel a második világháború után. Currywurstot először Herta Heuwer árult 1949-ben, döner kebabot pedig Kadir Nurman török bevándorló a 70-es években, a két találmány egymástól néhány kilométerre született.

A currywurst feltalálása után nem sokkal a németek kedvenc gyorskajája lett, a nemzeti identitásuk fontos része, amit rendszeresen szolgáltak fel a német gyárak menzáin. 2013-ban egy becslés szerint 800 millió adag currywurstot fogyasztottak el a németek, ami, valljuk be, szép adag, gombócból is sok lenne.

Az idő azonban telik-múlik, és minden felett eljár. Így lett a currywursttal is, egy friss, reprezentatív felmérés szerint ugyanis ma már nem ez, hanem a döner kebab lett a németek kedvenc gyorsétele. A YouGov szerint mikor csak a kettőből lehetett választani, akkor a németek 45 százaléka preferálta a dönert, 37 százalék pedig a currywurstot. 15 százalék egyiket sem szereti, ők valószínűleg többségében vegetariánusok.

A felmérés szerint az ízlésbeli eltolódás generációs és nemi alapú is: jellemzően az idős férfiak szeretik a kolbászt, míg a fiatalok és a nők inkább a kebabot preferálják. A 18-24 éves korosztálynál ráadásul háromszor olyan népszerű a kebab, mint a currywurst.

Egyetlen kérdés maradt: mit szólna ehhez Németh Szilárd?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!