Az Oxford Szótár a goblinmódot választotta az év szavának

2022. december 5. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Jön az év vége, tehát a nagy szótárak bejelentik, hogy szerintük mi az év szava. A Merriam-Webster gyorsabb volt, ők a gázlángolást (egy ember tartósan fennálló pszichológiai manipulációja) választották, most pedig az Oxford Univeristy Press (OUP) jelentette be, melyik szóra esett a választásuk.

Ez pedig a goblinmód.

A BBC szerint ez az első év, hogy egy szavazással a köz dönt arról, hogy az OUP melyik szót emelje ki. A második helyet a metaverse, a harmadikat pedig a #IStandWith kapta. A goblinmód a szavazatok 93 százalékát szerezte meg, úgyhogy talán túlzás lenne versenyről beszélni.

Na de mi is a goblinmód? Az Oxford Szótár szerint „egy gátlástalanul önkényes, lusta, hanyag vagy kapzsi, a társadalmi normákat vagy elvárásokat elutasító viselkedésmód”. Ez alapvetően elég negatívan hangzik, de az interneten népszerű kifejezés (ha emberre használjuk) inkább azt az állapotot írja le, amit sokan a járvány miatti karantén során vettem magukra. A szemlélet, hogy a világ szépen lassan összeomlik körülöttünk, szóval kit érdekel, hogy kupi van-e a szobában, vagy az, hogy zuhanyzott-e az ember a héten.

Ha állatokról van szó, akkor a legfontosabb oldal a témában az Animals going goblin mode a Twitteren, az egyik legjobb illusztráció pedig ez a macska. Vagy ez vagy ez.

Állati kontextusban a goblinmód valami olyasmit jelent, hogy egy amúgy nyugodtnak, cukinak tűnő állat egyik pillanatról a másikra kifordul magából, és vagy elkezd drámázni, vagy viccesen agresszívvá válik. Vagy csak nagyon fura.

A kifejezés 2009-ben kezdett el terjedni az internetes közösségekben, de az elmúlt egy-két évben vált igazan népszerűvé. Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke szerint nem számítottak ennyi szavazóra, de az egész jól bemutatja, hogy hogyan használjuk a nyelvet arra, hogy feldolgozzuk a világ történéseit.

„A mostani évet tekintve a goblinmód jelentését mindannyian átérezzük, akik mostanában kissé túlterheltnek érezzük magunkat. Megkönnyebbülést jelent annak elismerése, hogy nem mindig azok az idealizált, gondozott önmagunk vagyunk, akiket az Instagramon és a TikTok-on bemutatunk”

– mondta.

Tavaly a vax, a vakcina angolszász szlenges verziója lett az év szava, 2020-ban pedig egy egész szócsokrot emelt ki az OUP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!