Az Oxford Dictionaries-féle év szavát sem kímélte a koronavírus

2020. november 23. – 12:31

frissítve

Az Oxford Dictionaries-féle év szavát sem kímélte a koronavírus
Maszkos Utolsó vacsora, egy falfestmény Dublinban. A járvány miatt megsokszorozódott a maszkviseléssel kapcsolatos szavak használata – Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nem csak egy szót választ az év szavának az Oxford Dictionaries – írja a BBC. Hagyományosan egy olyan angol szót szoktak kiválasztani, ami meghatározó volt az adott évben, de 2020-ban több száz olyan szó került versenybe, ami egy átlagos évben egyértelműen nyert volna.

Így született meg az Egy példátlan év szavai toplista. A 2020-ban gyakran használt szavakat év elején a bozóttüzek és a Donald Trump elleni impeachment eljárás határozta meg, majd jött a koronavírus, a lezárás, a távolságtartás. Júniusban George Floyd és Breonna Taylor meggyilkolása után újult erővel robbant be a köztudatba a Black Lives Matter mozgalom neve, amit szorosan követett a cancel culture kifejezés (amikor azért fordul a közvélemény valaki ellen, mert a társadalom számára elfogadhatatlan dolgot mondott vagy követett el). Ez még csak az év első fele.

Hogy átláthatóbbá tegyék, az Oxfordi Egyetem kutatói több fontos témakört jelöltek meg, és azokból emeltek ki szavakat.

Az egyik legjelentősebb a Covid-19-cel kapcsolatos szóhasználat volt. Magát a coronavirus szót az angolban már a '60-as évek óta használják, bár eddig leginkább kutatók és orvosok szavajárása volt.

Ennek ellenére áprilisra az egyik leggyakrabban használt angol szó volt, májusban pedig már többször fordult elő, mint a time (idő). Májusra a Covid-19 a coronavirust is lekörözte.

A járvány miatt egyre többen használták a support bubbles és pods szavakat, amik gyakorlatilag a lezárások alatt egymást támogató, zárt közösségeket jelentik. Megugrott a face masks (arcmaszkok), a PPE (egyéni védőeszköz), a delivery drivers (futárok) és a frontline workers (első vonalban dolgozók) szavak használata is.

Ahogy telt az idő, megjelentek a mask up (maszkot fel), anti-mask, anti-masker és mask-shaming (maszkot nem hordók megszégyenítése) szavak is. A superspreader (szuperterjesztő) szó már a '70-es években is létezett, de Trump kampányeseményei és a Fehér Ház dolgozóinak tömeges megbetegedése miatt októberben nagyot ugrott a használata.

A járvány szó használata 57 ezer százalékkal nőtt.

A technológia használatával és az online videókonferenciák egyre gyakoribbá válásával elterjedtek a remote és remotely (távolról) szavak, március óta háromszor olyan gyakran fordulnak elő, mint korábban. Sokkal többet használják a mute és unmute (némítás és némítás feloldása) szavakat is.

Brazil tüntetők a hétvégén azért vonultak utcára, mert egy bolt biztonsági őrei halálra vertek egy fekete férfit – Fotó: Fabio Texeira / Anadolu Agency / AFP
Brazil tüntetők a hétvégén azért vonultak utcára, mert egy bolt biztonsági őrei halálra vertek egy fekete férfit – Fotó: Fabio Texeira / Anadolu Agency / AFP

Társadalmi szinten év elején a BLM és Black Lives Matter szavakat használták gyakran, de 960 százalékkal nőtt a QAnon előfordulása is. A conspiracy theory (összeesküvés-elmélet) használata majdnem megduplázódott 2019 októbere és 2020 októbere között.

Politikai viszonylatban év elején az impeachment és acquittal (felmentés) szavak voltak a meghatározóak, míg az elmúlt hetekben az amerikai elnökválasztás miatt 2019-hez képest harmincszor gyakrabban fordult elő a mail-in (postai szavazat) kifejezés.

Bár a tárgyalások kritikus szakaszban vannak, a brexit szó használata 80 százalékkal alacsonyabb volt, mint korábban, de a cancel culture kifejezés előfordulási aránya megugrott.

A környezettel kapcsolatos szavak közül az anthropause volt az egyik legnépszerűbb. Ez azt jelenti, hogy a járvány miatt az emberiség több környezetszennyező tevékenysége is lelassult (például a repülés), így csökkent a fény és zajszennyezés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!