94 éves korában meghalt a világ legkoszosabb embere

2022. október 25. – 19:30

94 éves korában meghalt a világ legkoszosabb embere
Amu Hadzsi a róla készült 2018-as fotósorozat egyik képén – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amellett, hogy az iráni állami média keményen dolgozik az országot megrázó véres tüntetéssorozat amerikai/izraeli ügynökök aknamunkájaként való beállításán, néha azért oda is belefér egy színes-szagos hír. Például az, hogy 94 éves korában meghalt a világ legkoszosabbnak tartott embere. Az Amu Hadzsi néven emlegetett férfi (valódi nevét senki nem tudta) a dél-iráni Fársz tartomány egyik falujának remetéje volt; testét korom borította, szakálla és gyér haja csimbókokban lógott, egy rozzant kunyhóban lakott, eledele sem volt egyéb az út mentén összeszedegetett elhullott állatoknál.

A falu lakói – netán a falu lakóinak körében terjedő szájhagyomány – szerint Amu Hadzsi valamilyen fiatalkori rossz élménye miatt irtózott a mosakodástól, állítólag testét több mint hatvan évig nem érte víz vagy szappan, és csak néhány hónappal halála előtt sikerült szomszédainak rávenniük egy alapos fürdőzésre.

Hadzsi halálával egy indiai férfi, Kailash „Kalau” Szingh vált a „legkoszosabb ember” cím büszke tulajdonosává; róla 2009-ben írták meg, hogy harminc éve nem fürdik, hogy aszkézisével vessen véget a nemzetet megosztó gondoknak, bajoknak. Szingh víz helyett inkább tűz segítségével tisztul meg: a hindu szent város, Varanasi lakói minden este nagy máglyát gyújtanak tiszteletére, a füstjében fürdőzve a férfi rágyújt egy óriási spanglira, és egy lábon állva imádkozik Sívához.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!