Hogy erre nem gondoltunk: szomáliai shillingbe kellett volna fektetnünk!

2022. október 7. – 09:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már fel se kapjuk a fejünket, ha a forint újabb történelmi mélypontra kerül az euróval vagy a dollárral szemben. Mára erősödésnek számít, ha az euró ára elindul a nyár elején még borzasztónak tűnő 400 forintos szint felé, most ugyanis tartósan 420 fölött van, hiába a kamatemelések és más, a forintot elvileg erősíteni hivatott jegybanki intézkedések. Mára meg sem ráz minket, hogy a dollár ára 430 forint fölött van, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt majdnem 40 százalékot drágult.

Na de azért mindennek lehetne egy határa. De nincs.

Mert itt van például a szomáliai shilling. Lefogadom, a többségük azt sem tudta, hogy Szomália fizetőeszköze a shilling. Talán vannak olyanok – nyilván nem Ön, Drága Olvasó, aki éppen ezeket a sorokat falja –, akik azt sem tudták, hogy van olyan ország, hogy Szomália. Na jó, talán a kalózok miatt igen. De mi van Szomáliában a kalózokon és magyar GDP egy harmincharmadának számító évi 5 milliárd dolláros GDP-n kívül (amiből 3-4 milliárdot minden bizonnyal a kalózkodás tesz ki)?

Hát kérem szépen egy erősödő szomáliai shilling. Legalábbis a forinttal szemben látványosan erősödő. A fizetésünk 8,43 százalékkal ér kevesebbet szomáliai shillingben kifejezve, mint egyetlen hónappal ezelőtt. És még durvább, ha éves összevetést nézünk: mint az alábbi ábrán látható, tavaly október eleje óta a shilling 49,8 százalékot erősödött a forinthoz képest.

Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance

Persze nem kérdés, hogy ennek hátterében mi áll az elhibázott brüsszeli szankcióktól Soros ármánykodásán át a háttérben (árnyékban, haha) mozgolódó Gyurcsány nemzetgyengítéséig, mármint hogy ezek mind nincsenek Szomáliában. De azért a 49% akkor is 49%, na. (És ekkora erősödést az se magyarázhat önmagában, hogy a dollárral mozog együtt a szomáliai pénz, hiszen azzal szemben „csak” nem egészen 40 százalékot gyengült a forint.)

És ha a szomáliai shilling árfolyamának alakulása nem lenne elég fájdalmas, szórjunk sót is a monetáris politika pengéjével felvágott nemzettestbe: itt van a zimbabwei dollár esete is. Zimbabwe a 2000 utáni években a modern kor legnagyobb pénzromlását produkálta, hadd mutassam például ezt a még az előző szerkesztőségünkben megjelent cikket az akkor éppen percenként 440 százalékkal vágtató inflációról.

Ehhez képest most mi történik? Az, hogy 1 zimbabwei dollár jelenleg 1,34 forintba kerül, míg egy hónappal ezelőtt még csak 1,22-1,23 forint volt az árfolyama – ez egy hónap alatt 9-10 százalékos forintromlás a 21. század eddigi ikonikus legrosszabb pénzével szemben. Éves kitekintésben még rosszabb a helyzet: tavaly október 7-én még 1:1 alatt volt az árfolyam, 1 zimbabwei dollárért csak 0,97 forintot lehetett kapni (a paritást november 12-én érték el).

Forrás: Exchangerate.guru
Forrás: Exchangerate.guru

Az, hogy most már 1,34-et lehet, éves szinten 38 százalékos árfolyamesést jelent (amit viszont már indokolhat az, ha a zimbabwei pénz árfolyama egy az egyben a dollárhoz van kötve). Ettől persze még csúnya ez a grafikon is:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!