Novak Djokovićról elneveztek egy vakfutrinkát

2022. október 7. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novak Djoković világklasszis teniszezőről imádnak a volt Jugoszláviában állatokat elnevezni. Most egy olyan futrinkafaj kapta a Duvalius djokovici nevet, amelyet szerb tudósok a nyugat-szerbiai Povlen hegyen fedeztek fel néhány éve, korábban pedig egy Montenegróban felfedezett édesvízi csigafaj kapta a Travuniana djokovici nevet.

Így néz ki a teniszezőnél néggyel több lábú rovar:

A tudósok szerint a barlanglakó, hosszú lábú vakfutrinka Novak Djokovićhoz hasonlóan gyors, erős, rugalmas, kitartó, ráadásul a zord környezetet is túléli. Nem emlegették, de további hasonlóság lehet, hogy a legutolsó hírek szerint egyiküknek sincs Covid elleni védőoltása.

Persze vannak különbségek is: mivel a vakfutrinka a futóbogárfélék családjába tartozik, márpedig ezekre az jellemző, hogy röpképtelen fajok, amelyek szárnyfedői összenőttek, a hártyás szárnyaik különböző mértékben elcsökevényesedhetnek. A röptéje tehát feltehetően Djokovićnak jobb. Emellett a táplálkozásuk is jelentősen eltérő lehet, mivel a Djoko-bogár csak rovatokat eszik.

A tudósok azt mondták, hogy Novak Djoković sokat tett Szerbiáért, ezért úgy érezték, legalább ilyen módon hálálhatják meg neki ezt. A ragadozóbogarat először leíró egyik tudós, Srecko Curcic arról is beszélt, hogy egy nagyon régi fajról lehet szó, amelynek azonban csak néhány példányát találták meg eddig, tehát nagyon ritka állat lehet. Ez szintén hasonlóság Novakkal: a Djoković nevű teniszezők is elég ritkák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!