Töltéstava előre megy, kivéve ha – avagy Nostradamus és a 30 000 forintok esete

2022. október 6. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Győrt Székesfehérvárral összekötő festői szépségű 81-es főút mentén Győr felől az első település a nagyjából kétezer lakosú Töltéstava, ami mindössze 88 évvel ezelőtt vált ki Pér községből. A győri agglomeráció kedvelt települése, a kiköltözés olyan jelentős, hogy a magyarországi községek nagyon nagy többségétől eltérően a lélekszáma nemhogy stagnál, hanem kicsit még nő is.

Amúgy a közelében lévő, közigazgatásilag hozzá tartozó Táplánypusztán áll a több mint százéves Lévay-kastély, falán az első magyar hitelintézetet megalapító báró Lévay Henriknek az emléktáblájával. Őt egyébként a múlt századfordulón a legjelentősebb magyarországi biztosítási szakembernek tartották.

Más.

Sándor Károly polgármester – független, 2010 óta vezeti Töltéstavát – a napokban levelet tett közzé a község honlapján. Itt ni. (Amit a Hvg.hu vett észre.)

Igen, ennek semmi köze nincs a Lévay-kastélyhoz, és a 81-es úthoz se sok, de hát maga a levél is pont ilyen szerkezetű: elindul Nostradamus jövendölésével, majd Hofi Gézán és az elhibázott (vagy nem) brüsszeli szankciókon át eljut a pénzhez és a szakadékhoz. És az ő levelében is van egy kihagyhatatlan „Más” átkötésként.

Szóval úgy kezdődik a levél, hogy Nostradamus ötszáz éve megmondta, hogy Oroszhon kínozza Európát, és Magyarországon élet és halál jelentős kérdés lesz, de amúgy Hofi erre azt mondta volna harminc éve, hogy nagy hülye vagy te, Nostra – pedig lehet, hogy nem.

Majd jön a más beharangozott más, és a kisiskolás korban imádott „anyaaaa, feleltünk matekból, Pistinek 4-es lett, nekem nem… mert nekem 5-ös lett” típusú poén. Megírja, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók (vagy sem, zárójelben ott egy kérdőjel) és a nyugati fegyverszállítások miatt elhúzódó háború (szintén kérdőjel) végett olyan gazdasági válság van, hogy nem tudják kifizetni a novemberre tervezett 25 000 forintos juttatást – mert helyette 30 000 forintot kapnak a 60 év fölötti töltéstavaiak.

És amikor már azt hisszük, nem lehet feljebb csavarni, feljebb csavarja, a levelet ugyanis így fejezi be:

Töltéstava előre megy, kivéve, ha szakadék van előtte. Mert akkor nem érdemes.

Ha eddig még nem kattintott el a töltéstavai honlapra, akkor már ne is tegye, itt a levél teljes pompájában:

Forrás: Töltéstava.hu
Forrás: Töltéstava.hu
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!