Orbán testmagasságán élcelődnek Gyurcsányék, közben a legeurópaibb pártnak nevezik magukat

2022. október 4. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent kedden Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán egy szöveg, ami Orbán Viktor testmagasságán élcelődik, mindezt úgy, hogy a szöveg mellé egy olyan képet raktak, amin ott virít a Demokratikus Koalíció szlogenje:

„A legeurópaibb párt.”

Kétséges, hogy van-e értelme idézgetni a szövegből, de néhány részletet azért iderakunk, hogy érzékeltessük, mennyire komoly a helyzet:

  • „A Törpe pipiskedik, ágaskodik, mióta csak van.”
  • „A mi szerencsétlen Törpénk”
  • „Történelmi Törpe”

Szóval ez az egész két dolgot jelenthet. Az egyik magyarázat az, hogy a Demokratikus Koalíció döntéshozói nem tudják, mit jelent európainak lenni. Nyilván teljesen érthető, ha ez a fogalom mindenkinek mást jelent. Viszont ha arra gondolnak, amire a szlogen melletti kis csillagok is utalnak, miszerint az Európai Unió alapértékei fontosak számukra, akkor el vannak tévedve.

Hogy csak egy példát hozzunk, az EU alapelveit meghatározó Lisszaboni Szerződésben olyan értékek szerepelnek, mint az emberi méltóság tisztelete vagy éppen az olyan megkülönböztetések elutasítása, amik egy testi adottság miatt részesítenek valakit kedvezőtlen bánásmódban.

A másik magyarázat Gyurcsányék magatartására, hogy valójában pontosan tisztában vannak ezekkel a dolgokkal, de farizeusként viselkednek, és másoktól ugyan elvárják, hogy betartsák ezeket, de magukra nem tartják érvényesnek.

Az ellenzéki oldalon nem új jelenség az, hogy vezető politikusok Orbán testalkatán gúnyolódnak. Karácsony Gergely például tavaly arról beszélt, hogy Orbán alacsony és kövér, ő meg magas és vékony. Aztán elnézést kért, azt írta: „…tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. (…) Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!