Nagyon terjed egy kamu felvétel, amelyen az észak-koreai katonazenekar Rage Against the Machine-t játszik

2022. október 4. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar neten is elkezdett terjedni az az augusztus végén feltöltött videó, amiben azt látni, hogy valamilyen állami ünnepségen az észak-koreai katonazenekar eljátssza a Killing in the Name című slágert a Rage Against the Machine-től. Az egész hitelesnek kinéző felvétel (még a tapsolást meg a szájmozgást is igyekezett lekövetni az alkotó) azonban kamu, mert a Reuters utánament, hogy a hangsáv valójában egy 2019-es frankfurti koncertből származik, ahol ezer zenész játszotta egyszerre ezt a számot.

A videó egyébként egy Facebook-csoportban kezdett el terjedni, és onnan töltötték fel mindenhová. A Reuters amúgy összegyűjtötte, hogy sok kommentelő és posztoló teljesen hitelesnek veszi a felvételt. Ez a Youtube-feltöltés például már másfél millió megtekintésnél jár, és hiába derült ki róla, hogy egyértelmű kamu, nincs semmilyen figyelmeztetés erről. Mondjuk ha valaki figyelmesen nézi, hogy milyen gyakoriak benne a vágások egy elvileg „élő” közvetítéshez képest, már elkezdhet gyanakodni.

Vagy elég csak abba belegondolni, hogy mennyi az esélye annak egy izolált katonai diktatúrában pont egy rendőri brutalitásról szóló dalt játsszon a katonazenekar a vezetőknek.

Vagy akár az is elég, ha az ember megnézi a videó feltöltőjét:

Fotó: Lars von Retriever
Fotó: Lars von Retriever
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!