Megvan a matekképlet, ami megmondja, mennyi időt bír hiszti nélkül a gyerek a kocsiban

2022. augusztus 23. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár már mindjárt épp vége a nyári szünetnek és vele a feltehetően sok autózással járó nagyobb utazások többségének, a jövőre nézve azért fontos lehet az a friss brit kutatás (a klasszikus brit tudósok rovatból), ami egy matekképlet segítségével mondja meg, hány perc után várható a hiszti a gyerektől az autóban. Ez a varázslatos képlet pedig úgy hangzik, hogy

T = 70 + 0.5E + 15F – 10S.

Ez alapján dr. James Hind, a Nottingham Trent University kutatója arra jutott, hogy egy átlagos gyerek 70 percet bír ki a kocsi hátsó ülésén hiszti nélkül, de ez elég sok faktor alapján változhat, ezek pedig mind szerepelnek is a képletben.

A T maga az átlagos idő, amennyi után egy átlagos gyerek hisztizni kezd, ez Hind nagy számításai alapján 70 perc. A hiszti esélyét minden egyes szórakozással (E) töltött perc csökkenti, ha pedig valamilyen ételt (F), autós utazásról lévén szó feltehetőleg valamilyen rágcsát vagy finomságot kap a gyerek, az kapásból 15 perccel kitolhatja a hiszti kezdetét. Az viszont csak ront a helyzeten, ha testvérekről (S) beszélünk, ilyen esetben 10 perccel előbb jöhet a nagy összeomlás a hátsó ülésen.

Hind 2000 szülő válaszából állította fel a fenti képletet. A kutatás során egyébként olyan rendkívül hasznos információkat derített ki, mint hogy egy átlagos úton először 32 perc után hangzik el a rettegett kérdés, miszerint

„Ott vagyunk már?!”

Ráadásul ebből a kérdésből átlagosan négyre lehet számítani egy átlagos úton.

Hind szintén kiderítette, hogy a hiszti legfőbb okozója a szülők szerint az unalom (68%-uk mondta ezt), az okok közül ezt az út hossza (62%) és a gyerek éhségszintje (57%) követi. A tanulmány ezek alapján megállapítja, hogy két gyerek rágcsa és bármiféle szórakoztatási lehetőség nélkül 40 perc alatt eljut a teljes leolvadásig. A kisebb megállók viszont újraindítják a hisztiméter óráját, ezzel tehát simán ki lehet cselezni a gyerek többségét a tanulmány szerint.

via Sky News

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!