Semjén Zsolt pápai áldása kísértetiesen hasonlít egy 18 eurós biankó áldásra

2022. augusztus 10. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves meglepetés – ezzel a kétsoros szöveggel osztotta meg a KDNP-elnök Semjén Zsolt kedden a Facebookján ezt a képet:

Forrás: Semjén Zsolt Facebook-oldala
Forrás: Semjén Zsolt Facebook-oldala

A kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes ugyan nem állította, de minimum sugallta, hogy maga a katolikus egyházfő küldte neki személyesen az áldást. És ez volt az olvasata a posztnak a kommentelőknél és a bejegyzés nyomán született újságcikkek címei szerint is; hogy utóbbiakból csak néhányat idézzünk: „Ferenc pápa megáldotta Semjén Zsoltot”, „Semjén Zsolt apostoli áldást kapott születésnapjára”, „Ferenc pápa megáldotta Semjén Zsoltot a 60. születésnapja alkalmából”. Bár az Eleemosynarius Apostolicus (szabadfordításban: apostoli alamizsnahivatal) aláírás gyanús lehetett volna, senki nem akadt fenn ezen.

Semjén Zsolt pedig, bár sehol nem mondta ki azt, hogy ez valójában nem közvetlenül a pápa áldása, nem is cáfolta ezt a közvélekedést. Sőt, a KDNP-s miniszterelnök-helyettes honlapja még rá is erősített erre a vélekedésre, amikor egy Semjént és a pápát együtt ábrázoló fotóval és ezzel a szöveggel tették közzé a képet: „Őszentsége Ferenc pápa ezzel a kedves meglepetéssel köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét, a KDNP elnökét”.

Lehet, hogy valóban a pápától kapta a 60. születésnapjára az áldást, de ez korántsem biztos. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a köszöntés nem más, mint egy, a vatikáni honlapon megvehető biankó pápai áldás.

A Magyar Hang fedezte fel, hogy a vatikáni alamizsnahivatal weblapján megrendelhető biankó születésnapi köszöntők között van egy, ami szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint amit Semjén Zsolt megosztott a Facebookon és saját weboldalán; ráadásul ez a legolcsóbb minta (aki születésnapra szeretne egy Ferenc pápától érkezett áldást magának vagy bárkinek, az ezen a honlapon választhat a különböző áldássablonokból egyet).

Igaz viszont, hogy a Semjén Zsolt által megosztott képen nem az áldásmintákon látható aláírás látható – az, hogy Archiepiscopus Eleemosynarius Apostolicus –, hanem Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros szignója. Ráadásul a honlapon nem is lehetne magyar nyelvű áldást választani, e szerint a 2019-es Magyar Kurír-cikk szerint viszont van lehetőség postán is áldást kérni; elképzelhető, hogy ebben az esetben kérhető az áldás magyarul is.

Az áldással kapcsolatos bizonytalanságok miatt megkérdeztük Semjén Zsoltot és a Miniszterelnökség sajtóosztályát a köszöntésről. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés 14:00-kor: A Miniszterelnökség sajtóosztálya válasz helyett csak az alábbi fényképet küldte el a megkeresésünkre. A fotón az látható, hogy Erdő Péter bíboros személyesen adta át a dokumentumot Semjén Zsoltnak.

Frissítés 16:10-kor: A Miniszerelnökség egy újabb emailben azt írta, Semjén „a pápai áldást Erdő Péter bíboros úrtól kapta, aki tegnap ünnepi ebéden látta vendégül. Ezúton is köszöni a kedvességüket, figyelmességüket, barátságukat! Csak megemlítem, hogy az évek során Ferenc pápa személyesen többször is áldásáról és imájáról biztosította Miniszterelnök-helyettes urat, ami számára megtartó erőt jelent.” Kérdésünkre, hogy ez a dokumentum miben különbözik a neten bárki számára elérhető verziótól, megint csak nem kaptunk választ.

Fotó: Miniszterelnökség
Fotó: Miniszterelnökség

A születésnapi köszöntőket 18 és 26 euró közé taksálja a Vatikán, de ugyanebben az árkategóriában kapható például házasságkötésre vagy keresztelésre, elsőáldozásra, konfirmációra. Az viszont külön érdekessége az esetnek, hogy webes rendeléskor ki kell tölteni egy nyilatkozatot, miszerint

„teljes felelősséggel és jó lelkiismerettel, hogy az a személy(ek), akinek az Apostoli Áldást kérem [itt hosszabb felsorolás jön, majd az utolsó pontban ez:] nem visel/nem visel közhivatalt vagy közszereplést”.

Igaz, a korábban említett esetleges postai rendelés esetén nem találtunk ilyen nyilatkozattételi kötelezettséget.

Forrás: Elemosineria Apostolica
Forrás: Elemosineria Apostolica

A Magyar Hang cikk szerint egy munkatársuk is rendelt nemrég ilyet, és „a szállítással együtt 13 ezer forintot fizetett érte”. Azt is megjegyzik: az Elemosineria Apostolica a Szentszéknek az a hivatala, amely a pápa nevében a szegényeket segítő szeretetet gyakorolja, és hogy az áldással kapcsolatban felmerülő költségek kizárólag az áldásról szóló oklevés gyártási és postaköltségét tartalmazzák, „valamint azt a hozzájárulást, amely a pápa karitatív tevékenységének támogatását segíti”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!