Ilyen támadás csak a harmadik világban fordulhatna elő – mire mondhatta ezt Trump?

2022. augusztus 9. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy ilyen támadásra csak a megtört, harmadik világbeli országokban kerülhetne sor”

– többek között erről, valamint túlkapásról és „sem szükséges, sem helyénvaló” lépésekről ír augusztus 8-i közleményében Donald Trump volt amerikai elnök.

(A közleményt többek között ezen a twitteres linken olvashatja angolul, az inkriminált szöveg eredetiben így hangzik: „Such an assault could only take place in broken, Third-World Countries.”)

Lehet, hogy túl könnyű lesz a játék, de szavazzon: mit kommentált így a 2024-es elnökválasztáson ismét elindulni tervező politikus?

Nos, a helyes válasz természetesen a hétfői házkutatás, és nem az amerikai törvényhozás, a Capitolium elleni tavaly januári támadás.

Akkor, mint emlékezetes, a 2020. novemberi választáson vesztes Trump hívei gyűltek össze, majd megrohamozták a Capitolium épületét, amit ki kellett üríteni. Több százan bejutottak, megtámadták az azt védő rendőröket is. Az akkor még elnöki hivatalt betöltő Trump nem volt hajlandó a helyszínre küldeni a Nemzeti Gárdát, helyette egy twitteres videóban a választások elcsalásáról beszélt. A zavargásoknak öt halálos áldozata is volt.

A mostani esetben az FBI nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján, ahonnan egybehangzó hírek szerint 15 doboznyi irattal távoztak, illetve a New York Times értesülései szerint egy széfet is feltörtek. Az FBI vezetője egyébként az a Christopher A. Wray, aki 2017-ben, Trump elnöksége idején került a hivatal élére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!