Felejtsék el a ragasztót, Indiában már ízesített óvszerrel tépnek be

2022. augusztus 3. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés olyan dolog van, amit az emberiség ne próbált volna már meg kábítószernek használni. A ragasztótól a fürdősóig, a köhögés elleni sziruptól a körömlakklemosóig, a fertőtlenítőtől a szerecsendióig egy rakás meghökkentő dolgot lehet felsorolni, amivel emberek rendszeresen bódult állapotba kerülnek, de talán egyik sem hangzik annyira furcsán, mint az ízesített óvszer. Nem viccelünk, az indiai Durgapurban az elmúlt hetekben helyenként majdhogynem hiánycikk lett az ízesített óvszer, miután az ott élő fiatalok rájöttek, hogy nemcsak a gyereknemzés, hanem a létezés horrorisztikus valósága ellen is védelmet nyújt – írja a Vice.

Az ízesített óvszert természetesen nem megenni vagy elszopogatni kell a hatás eléréséhez – ebben az esetben talán kibukott volna már a dolog, de ezt most hagyjuk is –, hanem teafilter módjára forró vízbe kell dobni, aztán a vizet pihentetni pár óráig, és kész is a bódító hatású kotontea. A helyi beszámolók alapján ez regionális szinten tényleg futótűzként terjed, egy fiatal vásárló pedig be is ismerte, hogy azért vásárolja nyakra-főre az ízesített gumit, mert ettől szokott betépni. A dolog elsőre kamunak tűnhet, de az indiai News18-nak egy ottani orvos elmondta, hogy az óvszerekben található aromás anyagok molekulái – amelyek amúgy a tudatmódosítóként használt ragasztóban is megtalálhatók –, hő hatására alkohollá bomlanak le.

Udayan Basak, egy polimerkémiával foglalkozó kutató a Vice-nak szintén azt mondta, hogy az óvszerek áztatásával elméletileg valóban lehet kábítószert létrehozni. A legnépszerűbb óvszerfajta hagyományosan a latexből gyártott, de ennek több alternatívája is létezik, poliizoprénből és poliuretántból is gyártanak óvszereket. Ebben az esetben utóbbi a lényeges, mert a poliuretánban találhatóak meg a fent említett, bódulatot okozó aromás vegyületek. Basak elmondása szerint ugyan ezt még nem bizonyították, de valószínű, hogy a poliuretán a jellemzően fagyállókban használt etilén-glikollá bomlik le, ha az ízesített óvszert vízben felforralják, aztán hat-nyolc órára félrerakják.

Magyarán az indiai fiatalok ízesített óvszerekből főznek fagyállót, ami nagy mennyiségben akár 12 órára is ki tudja ütni az embert.

Így aztán nem meglepő, hogy sem mi, sem az orvosok nem javasolják a fogyasztását, a végeredmény ugyanis nemcsak függőséget okoz, hanem roncsolja a vesét és a tüdőt, és természetesen a központi idegrendszerre is negatív hatással van. A kotontea-fagyállószörp hosszú távon mentális zavarokhoz, agresszív viselkedéshez vezethet, és meg is lehet halni tőle, de ez valószínűleg már senkit nem lep meg. Szóval ha valakinek esetleg felcsillant volna a szeme az első bekezdések alatt, lehetőleg ne vásárolja fel azonnal a környék összes ízesített óvszerét, hogy legálisan állíthasson elő drogot magának, mert nem lesz jó vége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!