Kiváló propagandáért díjat érdemelne a köztévé az Orbán bécsi útjáról szóló tudósításért

2022. július 30. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtökön Bécsben járt, hogy az osztrák kancellárral tárgyaljon. Az eseményről beszámolt a köztévé is, amelynek stábja a helyszínen követte végig az történéseket. A Hirado.hu-n látható találatok alapján az M1-en négy anyagban dolgozták fel a miniszterelnök látogatását, napközben rövidebb tudósításokat adtak le a híradóban, estére viszont már összeállt egy négyperces videó.

Az Orbán bécsi útját bemutató anyagban arról van szó, hogy katonai tiszteletadással fogadták a magyar miniszterelnököt, aki osztrák kollégájával az európai energiaválságról, az illegális migráció elleni küzdelemről és az orosz-ukrán háborúról tárgyalt. Ez tényszerűen mind igaz, azonban más is történt Ausztria fővárosában, amiről valamiért az évi 120 milliárd forintból működő közmédia ékköve, az M1 elfelejtett beszámolni.

Nem fért be a riportba, hogy a magyar kormányfőt tüntetők egy csoportja kifütyülte, amikor megérkezett a kancellár hivatalához, miközben a köztévé videóján is hallatszik a fütyülés, csak nem mondják el, hogy kik és miért demonstrálnak.

Ennél is lényegesebb, hogy a beszámolóból kimaradt, hogy a két politikus sajtótájékoztatójának hangsúlyos része volt Orbán fajok keveredéséről szóló tusványosi beszéde. Valószínűleg ez nem szerepelt a tárgyalásuk hivatalos napirendi pontjai között, de a nagy port kavaró beszéd olyannyira megkerülhetetlen téma volt, hogy az osztrák kancellár ezzel kezdte a mondandóját, a magyar miniszterelnök pedig tőle viszonylag szokatlan módon kihátrált saját fajelméleti fejtegetése mögül, és jelezte, nem úgy kell érteni a szavait, és közölte, előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.

Ezek után már csak hab a tortán, hogy az is kimaradt a köztévé beszámolójából, hogy mit csináltak Orbán és a kormány tagjai Magyarország Bécsi nagykövetségén. Nem hivatalos program volt, ezért egyáltalán nem evidencia, hogy be kellett volna-e tenni a riportba, inkább csak mókás fénytörésbe helyezi az egészet, hogy miután a Telex-szel ellentétben a köztévé stábját beengedték a nagykövetségre, a videójukba már nem rakták be, hogy mit forgattak az épületben – már ha egyáltalán bekapcsolhatták a kamerát.

Orbán bécsi látogatásán mi is ott voltunk, és nálunk megnézhetik mindazt, ami a köztévé híradójából kimaradt: