Bűnözőktől lefoglalt Ferrarival bővült a cseh rendőrség flottája

2022. július 25. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A régi Ladáktól a kétezres évek elején domináló Opel Astrákon át a manapság népszerű Škoda Octaviákig elég sok mindenre gondolhat az ember, ha rendőrautóról van szó. A magyar rendőrségnél kifejezetten sokféle autó szolgált az évtizedek során, beleértve ebbe olyan drágább járgányokat is, mint az Audi A8, vagy az első generáció óta jelenlévő Audi TT. A cseh rendőrök viszont hétfőn egy ezeknél is sokkal extravagánsabb rendőrautót mutattak be hétfőn, az ottani flottához egy Ferrari 458 Italia sportkocsi csatlakozott – olvasható a cseh rendőrség honlapján.

A beszámolóból persze kiderül, hogy a rendőrök nem költöttek el alsó hangon 160 ezer eurót – vagyis jelenlegi árfolyamon közel 64 millió forintot – egy Ferrarira, hanem egy bűnözőktől lefoglalt autót alakítottak át rendőrautóvá. Mint írták, az átalakítás mindennel együtt átszámítva nagyjából 12 ezer euróba került, amiért még egy új Škoda Scalát sem tudtak volna venni. Így viszont lett egy átfestett, felmatricázott, kamerarendszerrel, rádióval, jelzőfénnyel, extra kijelzővel és sebességmérő pisztollyal felszerelt luxusautójuk, ami

  • 326 km/h-s végsebességre képes,
  • 3,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra
  • és amitől valószínűleg a legbátrabb gyorshajtó is azonnal izzadni kezd majd.

A rendőrségi bejelentés szerint a Ferrarit országszerte bevetik majd, a tervek szerint a legagresszívabb sofőrök levadászása lesz majd a feladata – beleértve ebbe az illegális utcai versenyek résztvevőit és a Csehországra tévedő autótolvajokat is. Az autót emellett prevenciós céllal is bevetik majd, és bemutatókat is tarthatnak majd vele, ami mondjuk nem is annyira meglepő. A rendőrök egyébként kiemelték azt is, hogy nem ez a Ferrari a legértékesebb vagy legritkább autó, amit lefoglaltak, és hozzátették, hogy csak tavaly 900 autó került hozzájuk így. Ezek nagy részét nem átalakítják, hanem eladják, ezzel is csillapítva a bűnözők által okozott pénzbeli károkat, de egyáltalán nem ritka, hogy az ilyen kocsik a rendőrségi flottában végezzék.

Persze itt általában nem Ferrarikról van szó, de hasonló luxuskocsik más országokban is teljesítenek szolgálatot. Az olasz rendőrségnek például egy Lamborghini Huracánja van, ami néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy egy rendőr két óra alatt vitt el vele egy vesét Rómából Padovába. A prímet viszont egyértelműen a dubaji rendőrök viszik, az ottani flottában tényleg hemzsegnek a luxusautók. Többek közt egy Bugatti Veyronjuk is van, amit jó okkal neveznek sokan a flotta koronaékszerének, hiszen sokáig ez volt a leggyorsabb utcai autó a világon. Később aztán a Veyront letaszították a trónjáról, de a Bugatti visszavágott a kihívóknak, így most a Bugatti Chiron Super Sporté ez a cím.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!