Barbie babát kap Jane Goodall világhírű etológus, környezetvédő

2022. július 14. – 13:42

frissítve

Barbie babát kap Jane Goodall világhírű etológus, környezetvédő
Forrás: The Jane Goodall Institute / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Barbie bemutatta azt az új – újrahasznosított műanyagból készült – babát, amit dr. Jane Goodall etológusról mintáztak.

Goodall 1960-ban, 26 éves korában utazott először Tanzániába, hogy természetes élőhelyükön figyelje meg a csimpánzok viselkedését. 1977-ben alapította meg a Jane Goodall Intézetet, amely támogatja a gombéi kutatásokat, és vezető szerepet játszik a csimpánzok és élőhelyük védelmében tett erőfeszítésekben az egész világon.

Egyik legfontosabb megfigyelése a csimpánzok eszközhasználata volt. Az is újszerű kutatási módszernek számított, hogy a megfigyelt alanyokat nem számokkal jelölte, hanem elnevezte őket, ami a kutatási eredményeit dokumentáló könyveket is sokkal olvasmányosabbá tette. A 88 éves Goodall a mai napig aktív környezet- és állatvédőként járja a világot, rendszeresen tart előadásokat, Magyarországon is többször járt.

2002 óta az ENSZ „Béke hírnöke”, 2003-ban a Brit Birodalom Hölgyévé (Dame) nevezte ki II. Erzsébet.

A kutató a People-nek azt nyilatkozta, „teljesen el van ragadtatva”, hogy Barbie babaként látja magát, és abban bízik, hogy a Jane Goodall Barbie mindenhol „inspirálja majd a kislányokat”.

Goodall a legújabb nő, akit a Barbie „Inspiring Women Series” részeként tiszteltek meg saját Barbie babával. A kollekció az év elején Ida B. Wells előtt, 2021-ben pedig olyan figurák előtt tisztelgett, mint Dr. Maya Angelou, Helen Keller és Eleanor Roosevelt.

Május elején mutatták be az első hallókészülékkel ellátott Barbie babát és a máig rejtélyesnek számító bőrbetegséggel, a pigmentvesztéssel járó vitiligóval élő Kent is.

A Barbie babákat gyártó Mattel arra is ígéretet tett, hogy 2030-ra minden termék és csomagolás 100 százalékban újrahasznosított, újrahasznosítható műanyagból vagy biológiailag lebomló anyagból fog készülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!