Bemutatták az első hallókészülékkel ellátott Barbie babát

2022. május 12. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Új Barbie és Ken babákat hoz forgalomba júniusban a sokszínűség jegyében, a befogadás támogatására a gyártó Mattel – írja a CNN a cég közleménye nyomán. Az új sorozatban lesz például hallókészülékkel ellátott Barbie és a máig rejtélyesnek számító bőrbetegséggel, a pigmentvesztéssel járó vitiligóval élő Ken is.

Hallókészülékes Barbie és pigmentvesztett Ken – forrás: Mattel Hallókészülékes Barbie és pigmentvesztett Ken – forrás: Mattel
Hallókészülékes Barbie és pigmentvesztett Ken – forrás: Mattel

A cég szerint a 2022-es Fashionista termékcsalád segíteni fog a gyerekeknek, hogy „tükörképet lássanak magukról” – fogalmazott a Barbie babákért felelős Mattel-vezető, Lisa McKnight. A cég szerint a gyerekeket arra is ösztönözni kell, hogy olyan babákkal játsszanak, amelyek nem hasonlítanak rájuk, hogy segítsenek nekik „megérteni és ünnepelni a befogadás fontosságát”.

A „dögös rózsaszín hallókészülékkel” kiegészített Barbie a cégnek tanácsot adó audiológiai szakember, Jen Richardson szerint „inspirálhatja azokat, akik halláskárosodással élnek”. A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy a fiatal páciensei „olyan babát láthatnak és játszhatnak vele, aki úgy néz ki, mint ők”.

A sztereotip Barbie-testalkaton is történtek változások. A cég szerint a kisebb mellkastól kezdve a teltebb testalkatú, sőt karcsú, kevésbé izmos férfi babákig az új játékok célja, hogy jobban reprezentálják a különböző testalkatokat.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass