Nyolcmillió dollárt is fizethetnek a ritka Gorgosaurus-csontvázért

2022. július 6. – 11:11

Nyolcmillió dollárt is fizethetnek a ritka Gorgosaurus-csontvázért
Az eredeti és hiánytalan Gorgosaurus-csontváz a Sotheby's aukciós ház New York-i galériájában – Fotó: Christine Kiernan / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Először kerül árverésre egy Gorgosaurus dinoszaurusz eredeti és hiánytalan csontváza, amely várhatóan 5 és 8 millió dollár (2-3,2 milliárd forint) között fog elkelni – közölte New York-i székhelyű Sotheby's aukciósház.

A körülbelül 77 millió éves, három méter magas és majdnem hét méter hosszú csontváz aukcióját július 28-án tartják. A Sotheby's szerint a csontváz „az egyik legértékesebb dinoszaurusz-fosszília, amely valaha is megjelent a piacon”. Ez az első Gorgosaurus-csontváz, amelyet magángyűjtő vásárolhat meg, a többit intézményi gyűjteményekben őrzik.

A tyrannosauridák családjába tartozó Gorgosaurusok a késő kréta időszakban barangoltak a Földön. Egy kifejlett példány körülbelül két tonnát nyomott, és valamivel kisebb volt, mint híresebb rokona, a Tyrannosaurus rex. A paleontológusok szerint a Gorgosaurus vadabb és gyorsabb volt, mint a T-rex.

Az aukcióra bocsátott csontvázat 2018-ban fedezték fel Észak-Amerikában, Montana államban. 1997 óta ez lesz az első alkalom, hogy a Sotheby's egy teljes dinoszaurusz-csontvázat árverez el, akkor 8,36 millió dollárért kelt el a Sue-nak nevezett T-rex csontváza.

Más országokkal ellentétben az Egyesült Államok nem korlátozza a fosszíliák eladását vagy exportját, ami azt jelenti, hogy a csontváz a tengerentúlra is kerülhet.

(AFP, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!