46 év után Japánban került elő egy kanadai rockzenész ellopott gitárja

2022. július 1. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Negyvenhat év után visszakapta ellopott gitárját Randy Bachman kanadai rockzenész, a The Guess Who együttes egykori tagja, akitől egy torontói szállodából lopták el a hangszert.

„Megsemmisültem, amikor ellopták. Több millió példányban eladott dalokat írtam ezzel a gitárral, amely olyan volt, mint egy mágikus hangszer. Amikor eltűnt, odalett a mágia is” – mondta az AFP-nek a 78 éves rockzenész, miután pénteken Tokióban visszakapta hangszerét egy Takesi nevű gitárostól, aki legálisan vásárolta azt egy helyi hangszerboltban.

Bachman 19 évesen szeretett bele a Gretsch 6120 Chet Atkins narancsszínű gitárba, amelyet barátjával, Neil Young zenésszel együtt hosszú órákon át bámult egy winnipegi bolt kirakatában az 1960-as évek elején. A gitár 400 dollárba került, amit Bachman fűnyírással, kocsimosással és bébiszitterkedéssel gyűjtött össze.

A turnéik során a gitárt mindig a szállodai WC-hez láncolta, ha magára hagyta. Egy alkalommal azonban ezt elfelejtette, és amíg rövid időre elhagyta a szobáját, hogy kifizesse a szállodai számlát, valaki belopózott a szobába, és ellopta a gitárját.

Randy Bachman eredeti Gretsch 6120 Chet Atkins gitárjával játszik Takesi japán zenésszel a tokiói kanadai nagykövetségen 2022. július 1-jén – Fotó: Philip Fong / AFP
Randy Bachman eredeti Gretsch 6120 Chet Atkins gitárjával játszik Takesi japán zenésszel a tokiói kanadai nagykövetségen 2022. július 1-jén – Fotó: Philip Fong / AFP

A hangszert Bachman egyik kanadai rajongója, William Long találta meg, aki 2020-ban elkezdte átfésülni a világhálón fellelhető gitáros fotókat és videókat. Hosszas kutatás után a nyomok egy tokiói hangszerbolthoz vezették, majd egy olyan, 2019-ben a feltöltött videóhoz, amelyen Takesi játszik a boltban vásárolt gitáron.

A japán zenésszel való egyeztetés után bebizonyosodott, hogy Takesi gitárja azonos azzal, amit 1976-ban a torontói szállodából loptak el. A tokiói hangszerbolt tulajdonosa egy régi hangszereket kínáló dallasi vásáron vette a gitárt. Bachman felajánlott Takesinek egy ugyanolyan modellt, és cserébe visszakapta „ifjúkori nagy szerelmét”. Szerinte a gitár eddigi birtokosa ugyanúgy szerethette a hangszert, mint ő, mert semmiféle módosítást, javítást nem eszközölt rajta.

A gitár megtalálása apropóján Bachamn és Takesi együtt előadta a tokiói kanadai nagykövetségen az American Womant, a The Guess Who nagy slágerét, amelyet 1999-ben Lenny Kravitz is feldolgozott. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!