Akkor miért nem Párizsban forgatnak? – egy szocialista képviselő vérbeli házmesterként próbálja elzavarni a filmeseket és a Belváros fideszes vezetését

2022. június 24. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 26-án vasárnap sok más település mellett Budapest V. kerületében is időközi önkormányzati választást tartanak, mert lemondott mandátumáról Pásztor Lajos fideszes képviselő. A kerület fideszes vezetésű, és ha ellenzéki jelölt is nyer vasárnap, a kormánypárti többség akkor is megmarad. Belváros-Lipótvárosban ettől függetlenül dübörög a kampány, és már megszokhattuk, hogy minden kampány kitermeli a maga – most nagyon finoman fogok fogalmazni – „furcsaságait”.

Kovács Alex Gábor szocialista önkormányzati képviselő ugyanis egy Facebook-posztban amiatt háborog, hogy a Veres Pálné utcában és környékén filmforgatás zajlik, ami miatt ötven terelőoszlopot véstek ki a helyéről, és közben megrongálták a burkolatot. A dolog bizonyítására közös kép is készült egy burkolaton keletkezett lyuk, Kovács Alex Gábor és az MSZP–DK–LMP támogatásával a képviselői helyre pályázó, momentumos Fábián Benjámin főszereplésével. A bejegyzés szerint mindemelett több utcát lezártak, „éjszakai cirkusz” van, a lakókat korlátozzák a mozgásukban.

„Legközelebb az önkormányzat komplett házak lebontására ad engedélyt, ha akármilyen filmesek majd azt kívánják? Mi lesz, ha középkori díszletre lesz szükség? Felszedik a díszburkolatot?” – háborog tovább vérbeli házmester-mentalitással Kovács Alex Gábor.

Végül a következő, mindent megsemmisítő érvvel indokolja meg, hogy vasárnap olyan képviselőt kell választani, aki majd tűzön-vízen át a helyieket fogja képviselni:

„Egyébiránt Párizst próbálják megidézni a film készítői, tehát Budapestnek ebből semmilyen turisztikai haszna nem származik. Akkor miért nem Párizsban forgatnak? Hol van ilyenkor a »nemzeti ügyek pártja«, a helyi többséget adó Fidesz?”

Most hagyok egy kis időt önöknek, hogy megnyugodjanak, és elgondolkodjanak az eddigieken.

Addig elmondom, hogy egy időben laktam olyan helyen Budapesten, ahol gyakran volt filmforgatás. Az egyik tavaszi reggel papírhóval havazták be az utcát, máskor délután arra értem haza, hogy barikádokat és kiégett autókat láttam a ház előtt, mert kitört a '68-as párizsi diáklázadás, megint máskor a sarki üzlet alakult át párizsi pékséggé. Mindegyik alkalommal nagyon érdekelt, mi történik, és nagyon büszke voltam arra, hogy a városom ennyire megihleti a filmeseket. Tudtam azt is persze, hogy a forgatásokért elég komoly pénzt fizetnek, és azt gondoltam: hát hadd jöjjön az a pénz, egy csomó embernek van munkája, nekem meg néha változatos az élet.

Párizs meg nem véletlen. Budapesten van még néhány olyan kis macskaköves tér és utca, ami a francia fővárosra emlékeztet, így nálunk jóval olcsóbban forgathatók le a párizsi színek. Amikor A besúgó látványtervezőjével, Láng Imolával készítettem interjút, ott is szóba került, hogy egyre nehezebb jó forgatási helyszíneket találni Budapesten, mert már mindenhol belóg egy óriásplakát, a villamossínek mellett bezavarnak az autókat elriasztó betonkúpok, és ott vannak mindenhol a Demszky-karók, illetve az ötödik kerületben a modern Rogán-karók. Ezek eltávolítása és visszaállítása egy filmforgatáshoz darabonként 50 ezer forintba kerül. Ha Budapest tudatosan koncentrálna a filmipari lehetőségeire, néhány helyen akár úgy is alakíthatnák a városképet, hogy erre ne legyen szükség minden alakalommal.

Megkerestem a fideszes vezetésű belvárosi önkormányzatot, hogy mondják el, mennyit fizet a filmes produkció a közterület használatáért, hogyan állítják helyre a kivett karókat, és mit gondolnak a lakók megzavarásáról, a Kovács Alex Gábor által említett cirkuszról. Meglepően, sőt szokatlanul részletes válasz érkezett, ami arra utalhat, hogy ott is érzik a kampányfinist.

Az önkormányzat vezetése ezért rögtön az első két mondatban csak arról ír, hogy számukra a kerület élhetősége és a lakók nyugalma az első, ezért a filmforgatásoknál is mindig az az elsődleges szempont, hogy azok a lakók számára a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak. „A lakók érdekeit képviselve mindig azon vagyunk, hogy a filmforgatások által igényelt közterület nagysága csak a feltétlenül szükséges mértékű legyen, minél kevesebb lakossági parkolóhely-veszteséggel járjon, és amennyiben a lakók nyugalmát nem látjuk biztosítottnak, akkor nem engedélyezzük a forgatást” – írják. Ha parkolóhelyek esnek ki, rendszerint előírják a filmforgatást végző cégnek, hogy például a legközelebbi mélygarázsban fizessen helyeket a környéken lakóknak.

A forgatás miatt kivett parkolásgátló oszlopok helyreállítására kötelezettséget vállalt a filmforgató cég, erről megállapodást is kötöttek egy kivitelezővel. A munkák költségét teljes egészében a cég állja, ahogy ezt Belváros Önkormányzata előírta. A forgatást azért engedélyezték, mert a cég összesen közel 15 millió forintos ellentételezésben állapodott meg a környező társasházakkal, üzletekkel, vendéglátóhelyekkel – olvasható a válaszban. Az önkormányzat egyeztetett az érintett társasházak közös képviselőivel, akik megerősítették, hogy rendben találják a filmforgatást. A filmes produkció ezen kívül a helyszínért egész pontosan 6 628 960 forintot fizet az önkormányzatnak.

A belvárosi önkormányzat korábban külön rendeletet alkotott arról, hogy a filmeseknek többet kell fizetniük a forgatásokért, ha a produkcióban az V. kerület más helyszínként szerepel. Külön kiemelték még, hogy a filmforgatásból nemcsak turisztikai haszon származik, hanem rengeteg, a forgatáson dolgozó magyar embernek és szolgáltatónak jelent megélhetést egy-egy ilyen lehetőség. Erre szerintük egyáltalán nincs tekintettel Kovács Alex Gábor azzal a kinyilatkoztatásával, hogy „forgassanak Párizsban”. A levél azzal zárul, hogy ez a hatásvadász kampánymegnyilvánulás vakvágányra futott. A kerület vezetése szerint „egy képviselő feladata a lakók érdekeinek képviselete, amelyet jelen esetben az itt élők egyértelműen kifejezésre juttattak, és az teljes mértékben ellentétes a baloldali képviselők kampányolásával.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!