Kommentben nyomott egy cicaharcot Karácsony és a fideszes Kovács Péter

2022. június 21. – 15:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-csapata ismét korlátozza a véleményszabadságot és az értelmes párbeszédet, amikor letiltják kommentjeimet az oldalukon”

fakadt ki közösségi oldalán Kovács Péter XVI. kerületi polgármester, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának képviselője. A politikus arra célzott, hogy eltűntek a hozzászólásai egy Karácsony-poszt alól, amiben a főpolgármester bejelentette: kezdeményezik a jegyek és bérletek áfamentességét.

Kovács hozzászólásának lényege pedig az volt, hogy nem érthető, miért panaszkodik a főpolgármester, hiszen „2021-ben közel 20 milliárddal több iparűzési bevétele lett a Fővárosi Önkormányzatnak, mint amit tervezett, és 40 milliárddal több, mint amit a karácsonyi propaganda harsogott”.

Karácsony elég gyorsan válaszolt a polgármesternek. Mint írta, Kovácsnak legalább 10 kommentje van a szóban forgó bejegyzésnél.

„Szeretném megkérdezni, hogy hogy lehet valaki tiltva, ha közben 10 kommentet tud írni?”

– tette fel a kérdést Karácsony.

A főpolgármester hozzátette, hogy bár nem egy Facebook-szakértő, de úgy tudja, hogy a rövid időn belül történt ismétlődő tevékenységeket (mint amilyen 10 komment írása) gyanúsnak minősíti a Facebook, és akár felfüggesztés, tiltás is lehet a vége (azaz nem enged egy ideig kommentelni). Ezért legközelebbre azt ajánlotta Kovácsnak, hogy a következő poszt alá, amikor 10 kommentet ír, hagyjon egy kis időt a kommentek írása között, hogy ne legyen vele probléma, és nyugodtan tudja szidni őt. Az iparűzési adóra vonatkozó állítás felett Karácsony elegánsan átsiklott.

Válasza nem győzte meg Kovács Pétert, aki azzal zárta a vitát, hogy 5 órát várt az utolsó komment előtt, ezért kéri Karácsonyt: szóljon a tanácsadóinak, hogy töröljék a rá vonatkozó speciális tiltásokat.

A vitában két szál maradt elvarratlanul: az egyik Kovács kijelentése, miszerint 20 milliárddal több iparűzési bevétel folyt be a fővárosnak, mint amit tervezett, a másik pedig, hogy tényleg csinál-e olyat a Facebook, hogy sok komment után felfüggeszt vagy tilt.

Az iparűzési adóbevételre vonatkozó kérdésünkre a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán elismerték, hogy valóban 18,37 milliárd forinttal több iparűzési adó érkezett, mint tervezték. Hozzátették azonban: „a 20 milliárd egy elég erős kerekítés, és ugyanebben a 2021-es évben 10 helyett 32 milliárd szolidaritási adót fizetett be a főváros”.

A tiltásokkal kapcsolatban a Telex Facebook-szakértőjét, a Telex Lájkbajnokság állandó szerzőjét, Hanula Zsoltot kérdeztem, aki a következőket válaszolta: a Facebook automatikus szűréses és tiltásos szabályai egyrészt totál nem transzparensek, másrészt folyton változnak. Ugyan létezik valami olyasmi, hogy letilt, ha sokat spamelsz (sokszor hasonlót kommentelsz), de nem tudjuk kimondani, hogy most biztos ez történt-e. Mint ahogyan azt sem, hogy biztos nem, tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!