Lefilmezték a nógrádi fehér „csodaszarvast”

2022. június 20. – 07:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hacsak nincs két iszonyatosan ritka, hófehér szőrű dámvad is Nógrád megyében, akkor először sikerült videót készíteni arról az állatról, amelyet immár sokadik éve észlelnek az észak-magyarországi környéken. A példányról a 444 kapott olvasói videókat.

Az állatról 2019-ben jelent meg az első fénykép, ezt egy helyi nő készítette azután, hogy elmondása szerint már 2018-ban is látta az állatot. Azóta többször is készült róla fotó, januárban például Pozsik Gábor természetfotós készített kisebb sorozatot róla.

Ezekből a fotókból is tudjuk, hogy nem albínó szarvasról van szó, hanem egy másik pigmenthiányos mutáció, a flavizmus miatt fehér az állat szőre. Ebben az esetben az állat egyes szaruképletei vagy a szivárványhártyája lehet barna, míg albinizmus esetén az állat egész testére kiterjedne a pigmenthiány.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom