Szürreális felvétel az orosz tévéből: J. K. Rowling a Z-jel helyett az ukrán címert tenné Harry Potter homlokára?

2022. június 17. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen bizarr felvétellel jelentkezett az orosz állami Pervij Kanal tévécsatorna. Két ismert orosz pranker Volodimir Zelenszkijnek kiadva magát állítólag telefonon rávette J. K. Rowlingot arra, hogy az ukrán címernek megfelelően rajzolja át Harry Potter homlokán a sérülést, mert „tekintettel a geopolitikai helyzetre” a Z alak nem szerencsés.

A felvétel többször vágva, az eredeti, angol szöveget elnyomva jelent meg. Mindez sokat erősít azon a gyanún, hogy az ugratás a valóságban nem történt meg, vagy nem úgy, ahogyan a felvétel sugallja.

A hír eddig orosz, vagy angol nyelvű orosz portálokon, kevéssé ismert szájtokon jelent csak meg, de a sorból kilóg az állami Pervij Kanal (Egyes Csatorna). A furcsa hír itt egy egykor komolyan vehető, a Kremllel bő tíz éve még kritikus műsorvezető felvezetésével jelent meg:

„Tudták, hogy J. K. Rowling, aki kitalálta Harry Pottert, most nagyon határozott, oroszellenes álláspontot foglalt el ebben a konfliktusban? Még azt is megakadályozta, hogy digitális formában árulják a könyveit orosz platformokon. Na, és tessék, a mi prankereink kitettek egy videót: felhívták ezt a kedves hölgyet, természetesen Zelenszkij nevében. Tekintsék meg!"

A videón J. K. Rowling látszik, aki mintha az ukrán elnökkel beszélne. Az elnök nem látszik, és az sem világos, hogyan jelent meg a monitor előtt a két orosz pranker, Lexus és Vovan valamelyike.

A beszélgetés a prankerekkel indul, akik – vélhetően az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) segítségével – már több államfőt vezettek meg telefonon, közöttük Zelenszkij elődjét, Petro Porosenkót.

A beszélgetésbe a felvételen akkor kapcsolódunk be, amikor a két pranker egyike azt mondja:

”Harry Potter homlokán van egy sérülés, amely Z alakú.„

Rowling: Villám alakú.

Pranker : Azaz, igen. Le lehetne venni azt a karcolást, tekintettel a geopolitikai helyzetre? Esetleg lehetne a háromágú ukrán jelet feltenni rá? Megfelelő frizurával, mint az ukránoknál.

Rowling: Ezt talán legjobb, ha én magam teszem meg a közösségi oldalakon. Gondolom, ez azonnal bekerül a hírekbe.

Pranker: Ezen kívül meg szeretnénk önt hívni, hogy az Azov katonáinak olvasson fel a Harry Potterből. Van egy könyvklubjuk is.

Rowling: Igen, igen.

Pranker: Szeretnek olvasni, főleg német irodalmat. Csak azokat a részeket olvassa fel, amelyekben benne van, hogy ők milyen nacionalisták, és miket művelnek más emberekkel, hehe.

Rowling: Értem. (Nevet)

Pranker: Egyébként utasításba adtam, hogy a katonáim írják fel, hogy abrakadabra...

Rowling: ...avada kedavra…

Pranker: …a rakétákra, amelyeket Donyeck és Lugansz felé lövünk ki. Mit szólna ehhez a vicchez?

Rowling: Ez a vicc nagyon tetszik. Nagyon.

Műsorvezető: Mi kényszerít egy intelligens, tanult, művészetében sikeres embert arra, hogy ennyire egyértelmű állást foglaljon egy ilyen helyzetben, ráadásul ilyen érvelés mentén? Furcsa!”

Ezt már Alekszandr Gordon műsorvezető mondta, aki egykor még sokkal több kritikával viseltetett a Kreml, a putyini rendszer iránt – igaz, abban az időben, amikor még az állami tévében is volt valamekkora tere a kritikának.

Hogy a felvétel valóságtartalma iránt támadhat kétség, azt sem ő, sem a megjelentek nem említették egyetlen szóval sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!