Az Origón már kitört a harmadik világháború

2022. június 08. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki ezekben a pillanatokban az Origo címlapjára tévedne valamiért, ez a csalogató címadás fogadja rendkívüli hírként:

Fotó: Origo
Fotó: Origo

Az ember már csak olyan, hogy ha valahol azt írják, hogy kitört a harmadik világháború, arra azért felkapja a fejét. Azonban ha valaki rá is kattint a kiemelt szövegre kiderül, hogy egy tegnapi Mandiner-átvételről van szó, amelyben arról írnak, hogy

pár nappal ezelőtt az orosz állami tévében Vlagyimir Szolovjov műsorvezető többek között arról beszélt, hogy kitört a harmadik világháború.

De ami ennél is keményebb, hogy a cikk névtelen szerzője még ki is emeli, hogy a „nyilvánvaló nukleáris háborúra utalás csak egy kommunikációs fogás, miként természetesen a harmadik világháború kifejezés is, de ami a lényeg: elhúzódó háborúra kell számítani”. Szóval a nyilvánvaló kommunikációs fogást fogta az Origo, és kirakta bármilyen kontextus nélkül a címlapjára.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom