Hej, a lovam: saját szobrot kap Türkmenisztánban a volt elnök kedvenc lova

2022. május 23. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Szobrot kap az országot 15 éven át irányító volt elnök, Gurbanguly Berdimuhamedow kedvenc lova, írja az MTI. Az Akkan névre hallgató, akhal teke fajtájú lóról készült szobor az Iránnal és Afganisztánnal határos Ahal tartományban áll majd.

A totalitárius diktatúrák és a személyi kultusz jegyeit magán hordó közép-ázsiai országban 15 évvel ezelőtt nyilvánította nemzeti jelképpé Berdimuhamedow a lófajtát, ami kiemelt szerepet játszik az állami propagandában is. Olyannyira, hogy nem ez lesz az első szobor Akkanról: 2015-ben avatták fel Asgabatban az első művet, melyen maga Berdimuhamedow elnök üli meg a lovat, akinek a kezéből békegalamb száll fel, az aranyszínű szobrot pedig egy sziklaformájú márványtalapzatra állították.

Gurbanguly Berdimuhamedow lovasszobra a türkmenisztáni Asgabatban – Fotó: Allan Mustard / Wikimedia Commons
Gurbanguly Berdimuhamedow lovasszobra a türkmenisztáni Asgabatban – Fotó: Allan Mustard / Wikimedia Commons

Most viszont Berdimuhamedow fia, Serdar Berdimuhamedow Türkmenisztán új elnökeként elrendelte, hogy

maga a ló is kapjon külön szobrot, hogy tovább emeljék „a nemzeti büszkeség dicsőségét”.

Az ifjabbik Berdimuhamedow februárban vette át az elnökséget, miután apja 64 évesen lemondott a trónról posztról. Persze ezt megelőzte egy választás is, ahol 73 százalékkal választották meg Serdart Türkmenisztán új elnökének.

Egyébként nemcsak a lovakat, de a kutyákat is igen nagy becsben tartják az országban: az elnök kedvenc kutyafajtájának, a közép-ázsiai juhászkutyának külön nemzeti ünnepe van, apja pedig két éve egy hatalmas, 6 méter magas aranyszobrot állíttatott a fajtáról Asgabat egyik körforgalmában.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom