Most mindent megtudhat a Szegeden született binturongokról

2022. május 23. – 10:43

Most mindent megtudhat a Szegeden született binturongokról
Fotó: Endrédi Lajos / Zooszeged

Másolás

Vágólapra másolva

Binturongok (Arctictis binturong) születettek a Szegedi Vadasparkban, a cibetmacska medvemacska faj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A két hím télen látta meg a napvilágot az Ázsia-házban, egy a látogatók elől elzárt területen, ahol nyugodt körülmények között nevelhette őket az anyjuk. Azóta szépen felcseperedtek, és már elég nagyok ahhoz, hogy felfedezzék külső kifutójukat. Így alkalom nyílhat arra, hogy a látogatók is megfigyelhessék őket. A binturong az egyik legnagyobb termetű, és talán a leglátványosabb cibetmacskaféle, amelyet európai fajmentő tenyészprogram keretében tart a vadaspark.

Ha idáig nem tudta, mi fán terem a binturong, ideje ámulatba esnie

Mi ez a név egyáltalán?

A Binturong elnevezést megpróbálták helyettesíteni

  • a nyestmedve,
  • a medvenyest, sőt
  • a medvemacska elnevezésekkel,

de egyik sem ragadt meg a köztudatban, írja az MTI.

Mivel a binturong sem terjedt el országszerte (a kollégák leginkább egy „Binturong? Jó kriptónak indult, de aztán beszakadt” kezdetű cikkben tudnák elképzelni elsőre) talán még nem késő megpróbálni

  • a nyestmacska,
  • a macskamedve, vagy
  • a macskamedvenyest nevet.

Hova sorolhatók, jól teszem, ha a pálmasodróformák körül kapirgálok?

Abszolút, a binturong (Arctictis binturong) a pálmasodróformák (Paradoxurinae) alcsaládjába tartozó cibetmacskaféle emlős, bár a mosómacival sem lő nagyon félre: erősen visszafejlődött fogazata miatt régen a mosómedvefélék (Procyonidae) családjába sorolták.

Mitől ez a három név, ha ez amúgy egy cica?

Ha az ismert mondást vesszük alapul, miszerint ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa, akkor ez ebben az esetben így hangzana:

Ha valami úgy mászik, mint egy macska, testalkatra olyan, mint egy nyest, és úgy néz ki, mint egy medve, akkor az minden bizonnyal egy binturong.

Ha macskadve, akkor nyávog, vagy brummog?

A binturong nagyon sokféle hangot ad ki: sziszeg, morog és röffent.

De cuki, megsimizhetem?

Hát, inkább ne. Ha élőben látná, valószínűleg inkább hátrahőkölne: a binturong az egyik legnagyobb cibetmacskaféle. Elsőre egy ketrecharcossal is összekeverhető, ugyanis feje vaskos, arcorra megnyúlt, lábai rövidek, erősek, talpa csupasz. Azonban könnyebb nála, tömege eléri a 14 kilogrammot, testhossza pedig csaknem egy méter, ráadásul ez farok nélkül értendő, ami egy újabb métert tesz hozzá az állathoz. Ezzel a rendkívül izmos, hosszú farokkal – az óvilági emlősök között ritka módon – kapaszkodni is tud.

És ha éjszaka jön szembe, de nem veszem észre a sötétben?

Ha úgy hozza az élet, hogy az Indokínai-félsziget sűrű erdeiben mászkál éjszaka egy binturongok által kedvelt területen, használja az orrát. A közepes méretű, főleg fákon élő és éjszakai életmódot folytató ragadozó különleges tulajdonsága (és ennél a pontnál kezdi ez a cikk elveszíteni a maradék komolyságát is) ugyanis egyedi illata, mely sokakat a friss, meleg pattogatott kukoricáéra emlékeztet. Vagyis elég feltenni a kérdést:

Moziban vagyok itt a dzsungel közepén éjnek évadján? Nem. Hopp, akkor ez egy binturong.

Mit eszik ez a cicusmacinyestke?

Bár alapvetően kisebb állatokat zsákmányol, szívesen és sokat fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is, köztük leginkább gyümölcsöket. Általában viszonylag lassan mozog, de azért jól úszik, és a víz alá bukva a halakat is megfogja. A nálánál kisebb állatokra (amiből azért sok van) – mint például a kacsákra – a meglepetés erejét kihasználva fölülről veti rá magát.

És mit keres Szegeden, eltévedt?

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint a bintorungok száma egyre csökken, elsősorban az élőhely elvesztése, a fakitermelés és az ültetvények térhódítása, valamint a vadászat, vadbefogás veszélyezteti őket. Az európai állatkertekben a nemzetközi nyilvántartás adatai alapján mintegy kétszáz egyede él a binturongnak. A legöregebb binturong mesterséges körülmények között 26 évet élt. Shien és Tao, a szegedi pár az elmúlt évek során gondos szülőknek bizonyultak, 2013 óta majd minden évben világra hoztak és felneveltek egy-két kölyköt, amelyek utóbb más – francia, szerb, holland, olasz és lengyel – állatkertekbe kerültek. A csapat legifjabb lakói szintén költözni fognak, ha felnőnek, de idén még biztosan Szegeden lesznek láthatók.

Nem járok Szegeden, a fővárosban nincs valami?

Dehogyis nincs, itt van rögtön hat manulkölyök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!