Összetört egy magyar álom, átadták a világ leghosszabb gyalogos függőhídját Csehországban

2022. május 13. – 18:58

Összetört egy magyar álom, átadták a világ leghosszabb gyalogos függőhídját Csehországban
Fotó: Petr David Josek / MTI / AP

Másolás

Vágólapra másolva

Azok a turisták, akik eddig az erdőn keresztül jutottak el az északkelet-csehországi Kralicei-havasokban fekvő Dolni Moravába, a helyszínen szembesültek a kellemetlen ténnyel, hogy csak úgy jutnak el a következő hegygerincre, ha átvágnak egy 95 méter mély völgyön.

De ez a tarthatatlan helyzet már a múlté, két év alatt 200 millió koronából (nagyjából 3 milliárd forintból) felépült a tipikusan cseh hangzású Sky Bridge 721, azaz egy

120 centi széles, 721 méter hosszú függőhíd,

amin egyszerre akár ötszáz bátor ember vághatja le a kanyart völgyet. Az indulásnál ajánlatos megnézni, mindenünk nálunk van-e,

ugyanis a híd csak az egyik irányban járható,

ami ott marad a startnál, azért bizony nem lehet útközben visszafordulni. Az 1100 méteres tengerszint feletti magasságban található kiinduló állomáshoz libegő viszi fel a látogatókat, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell online.

A cseh idegenforgalmi hivatal abban bízik, hogy az új nevezetesség turistákat vonz a világ minden sarkából és segít fellendíteni Csehország idegenforgalmát a pandémia okozta pangás után. A beruházás ellenzői szerint viszont a híd megváltoztatja az erdős vidék jellegét, túlságosan dominálja a környék látképét, és túl sok turistát csalogat a mindössze 500 lakosú Dolní Morava üdülővároskába. Hogy ez így van-e, döntse el ön:

És most térjünk rá a dolog fájó oldalára. A híd átadásával a csehek turistabakanccsal tapostak a magyar önérzetbe, a 700 méteresre tervezett magyar függőhíd,

A Nemzeti Összetartozás Hídja

így már sosem lesz a világ leghosszabb függőhídja, ezt a címet már azelőtt elhazudták tőle a knédlizabálók, hogy megkaphatta volna, pont azután, hogy végre van rá kivitelező. Mi lesz így a magyar függőhíd egyik fő célkitűzésével, a népességmegtartással?

Miért nem volt nekik elég 670 méter? Vagy 680? Urambocsá, 690?

Miért? MIÉRT? M.I.É.R.T.??!!!

A hosszúsági rekordot eddig a portugáliai Aroucában lévő, 516 méteres függőhíd tartotta. Ha nem a sima függőhidakat nézzük, hanem mondjuk az üveghidakat, a világ leghosszabb, 632 méter hosszú üveghídját a minap avatták fel Vietnamban, Son La tartományban. A Bach Long (Fehér Sárkány) függőhíd a Moc Chau régió legújabb turista-látványossága, két hegycsúcsot köt össze egy 150 méter mély völgy fölött, és a hídon egyszerre akár 450 turista is tartózkodhat.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass