Furcsán megnyugtató dolgok vol. 325625: egyre lassabb felvételeken szétrobbanó tojások

2022. május 6. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

A tojások szétloccsanása valós időben nem a legszórakoztatóbb dolog, pláne nem akkor, ha véletlenül ejtettük le a tojást, és fel kell törölnünk a konyha padlójáról a maradványokat. Ha szándékosan dobtunk meg vele valakit, az nyilván sokkal viccesebb, de érthető, ha valakit a végeredmény mellett maga az aktus is érdekel. Nekik most van egy jó hírünk, a tizenkét éve létező, The Slow Mo Guys nevű youtuber duó ugyanis pénteken egy olyan videóval jelentkezett, ahol tojásokat lőnek szét egyre lassabb felvételeken.

Egészen pontosan hat tojást lőnek szét a videóban – illetve többet, mert a végén egyszerre is szétlőnek ötöt, de most ezt egyelőre hagyjuk figyelmen kívül –, mindezt pedig egy Phantom TMX 7510-es kamerával rögzítik, amiről két dolgot érdemes tudni. Az egyik, hogy iszonyatosan sok pénzbe kerül, a másik pedig, hogy a gyártó csúcskamerája, és akár 1,75 millió képkocka per másodperces felvételeket is tud rögzíteni. Itt persze komoly kompromisszumokat kell kötni, de egészen 78 ezer képkocka per másodpercig 1280x800-as felbontásban tud rögzíteni, ami egészen észbontó tény.

A videóban tízezer, ötvenezer, százezer, kétszázezer, négyszázezer, nyolcszázezer és végül egymillió képkocka per másodperces felvételeken lehet megcsodálni, ahogy egy 9 milliméteres lövedék felrobbant egy tojást. Ez sorban négyszázszoros, kétezerszeres, négyezerszeres, nyolcezerszeres, tizenhatezerszeres, harminckétezerszeres és végül negyvenezerszeres lassítást jelent, a legutolsó felvételen konkrétan olyan lassan halad a lövedék, hogy alig győzi kivárni az ember. Ennél a sebességnél egyébként a videó tanúsága szerint egy egy másodperces felvételt tizenegy óráig tartana visszanézni.

Végül aztán szétlőnek egyszerre öt tojást is – pontosabban négyet, mert a végére akkora gellert kap a lövedék, hogy elrepül az utolsó tojás fölött –, ami tizenhatezerszeres lassításban és fokozatosan felgyorsítva is eléggé igéző látvány. A háttérben duruzsoló ambienttel együtt meg tényleg lenyűgöző élmény végignézni, ahogy a tojások virágokként nyílnak ki sorban egymás után. A hosszú felvezetés után pedig itt van a videó is, hogy önök is ámuldozhassanak:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!