Hová fotóz a fotós? Optikai csalódásos magyar kép az internet új kedvence

2022. március 31. – 19:08

Hová fotóz a fotós? Optikai csalódásos magyar kép az internet új kedvence
Forrás: Reddit.com

Másolás

Vágólapra másolva

Az interneten időről időre felbukkannak és a „Márki-Zay Péter az ukrán elnökkel egyeztetve nemváltó műtétre buzdítja a magyar óvodásokat” típusú álhírek sebességével terjednek olyan képek, amelyeken valamilyen optikai csalódás van. Nagyjából hét éve például azon őrült meg mindenki – előző munkahelyünkön mi is írtunk róla – hogy fehér és arany vagy kék és fekete színűnek látja-e az olvasó ezt a ruhát.

A legújabb ilyen optikai csalódásos őrületet egy István nevű olvasónk fotója indította el (ő egyébként amatőr fotós, a Second Eye of London Insta-oldal üzemeltetője). Két napja töltötte fel a inhuszar felhasználónéven Redditre, annak is az opticalillusions subredditjére a cikkünkbe fent is látható képet: egy fotós sziluettjét, aki egy naplementét fényképez (pontosabban egy társaság sziluettje, aminek fő alakja a fotós). És feltette hozzá a kérdést: a kamerába néz a fotós vagy háttal a kamerának? (Is he facing away or towards the camera?)

Vagyis hogy a képen naplementét fotózó álló alak merre is fordul. Első ránézésre nem kérdés, hogy a fotós félig a kamera felé fordulva készíti a naplementés képet. Annyira egyértelmű, hogy én percekig néztem, mi is egyáltalán ebben az optikai csalódás (de tegyük hozzá, hogy én azokkal a könyvekkel sem tudtam mit kezdeni, amiket „hunyoríts egy kicsit, és látni fogod a 3d-s képet benne” instrukciókkal nyomtak a kezembe).

Aztán egyszer csak megláttam, hogy dehogyis a kamera felé, hanem valóban a kamerának háttal, az először hitte testtartáshoz képest nagyjából 90 fokkal jobbra elfordulva fotóz, háttal a kamerának. Azóta ha így nézem, inkább a kamera felé fordul, ha úgy nézem, inkább háttal a kamerának. A kép nemcsak szerintem fantasztikus, a Redditen elég sokan kommenteltek hozzá és upvote-olták. Az egyik kommentelő ezt írta: „Hú, ez tényleg nagyon jó. Felcserélhetem oda-vissza, és még mindig nem igazán tudom eldönteni, melyik a helyes”.

A fotós, Huszár N. István kérdésünkre elmesélte: a kép Londonban készült a Primrose Hill parkban 2022. március 22-én napnyugtakor. „A sziluetten látható férfialak a városi panorámát fényképezi, és az eredeti képen az is látszik, hogy a valóságban [nem írjuk le, melyik irányba] fordul, mint ahogyan a többi alak is.” Azt mondja, akkor eszmélt rá, hogy optikai illúzió született, amikor elővette a nyers képet, és „a fények beállításával a naplemente hangulatát szeretettem volna minél tökéletesebben visszaadni. Ezt követően megmutattam a képet egy nagyon intelligens emberekből álló társaságnak, és ők sem tudták eldönteni.”

A kép népszerűségét jelzi, hogy több nyugati lap is foglalkozott már vele. Írt róla a brit Sun, az ausztrál Courier Mail és az amerikai New York Post is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!