Arcfelismerős korrupciódetektort fejlesztett a Momentum, ami Mészáros Lőrincet nem ismeri fel, Mengyi Roland helyett pedig Németh Zsoltot azonosítja

2022. március 24. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Telefonos applikáción és számítógépen is elérhető a Momentum által kifejlesztett korrupciódetektor. Világos, hogy ez csak egy kreatív játék akar lenni a választások hajrájában. A programban annyi a játék, hogy politikusok fényképe alapján igyekszik figyelmeztetni a választókat a korrupciógyanús tevékenységre.

Gelencsér Ferenc, a budavári önkormányzat momentumos alpolgármestere, és Tompos Márton, a Momentum szóvivője és Korrupció Vadász munkacsoportjának vezetője egy csütörtöki online sajtótájékoztatón a mögöttük lévő oszlopon látható Böröcz László plakát lefényképezésével szemléltették a detektor működését.

Az online sajtótájékoztatón Gelencsér és Tompos Mészáros az „arcpirító korrupcióval” kapcsolatban Mészáros Lőrincet emlegették, miszerint „önök szerint is furcsa, hogy a leggazdagabb magyar egy gázszerelő, aki Orbán Viktor gyerekkori barátja”, de szóba került Völner Pál is.

A fentiek miatt teljesen egyértelmű, hogy azonnal egy Mészáros Lőrinc képpel kezdtem a detektor kipróbálását. Egy, a Google által random kiadott Mészáros Lőrinc-képet töltöttem fel, és meglepő eredményt kaptam. Ugyan a program rögtön kiadta a „Vigyázz! Korrupció detektálva” figyelmeztetést, de a legnagyobb meglepetésemre a rendszer a képen Mészáros mögött csak elég elmosódottan látható Gulyás Gergelyt ismerte fel (már ha ő az egyáltalán). Lehet, hogy az arcfelismerő nem tudja követni Mészáros Lőrinc látványos fogyását?

Még meglepőbb eredmény született Mengyi Roland, alias Voldemort nagyúr esetében, akinél azért nem olyan nagy kérdés a korrupció, tekintve hogy ilyen ügyek miatt ítélte el a bíróság. Döbbenet, de a detektor Mengyi fotója alapján Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét, egykori külügyi államtitkárt azonosította, aki egyéniben indul a Budafok-Budatétény nagy részét magába foglaló budapesti 18. számú választókerületben, és aki szerint egyébként Ruszkik, haza!

A Gelencsér és Tompos által emlegetett Böröcz Lászlót jól azonosította a szoftver egy szintén véletlenszerűen kiválasztott kép alapján. Ki tudja, mi miatt van ez? Csak a választásokon induló jelölteket ismeri fel a rendszer? Lehet, de erre nem utal semmi, mert a felületen csak annyit olvashatunk, hogy „Leellenőrzök egy politikust”. Hát, mi megpróbáltuk!

A képernyőképeken jogi okokból nem tüntettük fel a politikusok korrupciós érintettségéről szóló szövegrészt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!