Váratlanul a teljes kormánybarát médiának ugyanazt jutott eszébe hirdetni a Facebookon

Legfontosabb

2022. március 5. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar médiáról köztudomású, sőt, kormányhatározatban rögzített tény, hogy kiegyensúlyozott és sokszínű, mi több, soha nem volt olyan sokszínű, mint most.

Ez a sokszínűség most addig ment, hogy a KESMA égisze alatt működő összes megyei lap online kiadása nem hogy betűről betűre ugyanazt a cikket írta meg, de aztán ugyanazzal az ajánlóval és képpel ugyanakkor kezdte el a Facebookon szponzorált posztként hirdetni, mind a saját megyéjének felhasználóira célozva. A téma természetesen Márki-Zay Péter gyalázása, aki a szöveg szerint a kárpátaljai magyarok ellen hergeli az anyaországi magyarokat. Érdekes módon minden szerkesztőségnek ugyanaz a Facebook-ajánlószveg jutott eszébe:

„Vajon miért rugdossa az amúgy is bajban lévőket???”

egy elgondolkodó és egy szomorú szmájlival hangsúlyozva, hogy ez egy elgondolkodtató, és egyben szomorú költői kérdés.

Fotó: Facebook Ad Library
Fotó: Facebook Ad Library

De ugyanígy sokszorozódott, és bukkant fel a napokban az összes megyei lap facebookos hirdetései között, pontosan ugyanolyan illusztrációval, és ugyanolyan kommentárral, hogy „Márki-Zay hazugságai és veszélyes mondatai az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban (videó)”, aztán ugyanez azzal a felütéssel, hogy „Te rábíznád jó szívvel az országot??? 😖😱”, és az is, hogy a baloldal el akarja zárni az orosz gázt („A magyarokkal fizettetnék meg a háború árát?!?! 🤔😠”), és még jó pár hasonló.

Az Ad Library összesítése szerint a megyei lapok átlagosan 800 ezer forint körül költöttek facebookos hirdetésre a héten, bár ebből általában futotta néhány helyi érdekű, bulvár, és politikailag semleges szponzorált posztra is. Érdekes módon 2022. februárja előtt ezek a lapok szinte egyáltalán nem hirdettek a facebookon, legfeljebb heti pár ezres költésük volt, amit most egyszerre emeltek a kampány kezdetekor a százszorosára.

De az extrém sokszínűség a megyei lapokon túl is burjánzik a kormánybarát médiában. Mutatjuk öt, papíron teljesen független, esetenként egymás konkurenciájának számító lap, a Magyar Nemzet, az Origó, a Metropol, a Mandiner, és a Ripost legutóbbi facebookos hirdetéseit:

Fotó: Facebook Ad Library
Fotó: Facebook Ad Library

Great minds think alike, a nagy elmék hasonlóképpen gondolkodnak, tartja az angolszász mondás, és milyen igaza van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!