Azt a mindenségit, háromszorosára drágult a tej az MTI-nél!

2022. január 14. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati élelmiszerárstop, pontosabban élelmiszerárSTOP szükségességének illusztációjaként adta ki péntek délután a Magyar Távirati Iroda az alábbi grafikont, amin első ránézésre az látszik, hogy a tej ára az egekbe szökött: egy ideig lent poroszkált, de aztán kilőtt a magos égbe. Hát nem volt már ideje egy azonnali beavatkozásnak a piaci árakba? Na ugye, a vak is láthatja:

Grafikon: MTI
Grafikon: MTI

Az ábra viszont kicsit csalóka, ugyanis nem nulláról indul, hanem csak a 250 és 300 forint közé eső tartományt mutatja. Ha nulláról indították volna, ugyanebben a periódusban már kicsit szerényebbnek tűnne az ár növekedése, ilyennek:

Az ilyen becsapós ábrázolásra nem ez az első példa, a minap maga Orbán Viktor pózolt két hasonlóan csalóka oszlop előtt, ahol a 4,7 millió több mint a duplája a 3,6 milliónak:

Chartfüggő olvasóink pedig a Momentum parádés mestervizualizációjára is emlékezhetnek, ahol a 48% a 39%-nak a háromszorosa lett, ehhez csak egy 35 és 47 százalék közötti Y-tengelyt kellett előkapni, és megfelelően elhalványítani:

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass