Azt a mindenségit, háromszorosára drágult a tej az MTI-nél!

2022. január 14. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati élelmiszerárstop, pontosabban élelmiszerárSTOP szükségességének illusztációjaként adta ki péntek délután a Magyar Távirati Iroda az alábbi grafikont, amin első ránézésre az látszik, hogy a tej ára az egekbe szökött: egy ideig lent poroszkált, de aztán kilőtt a magos égbe. Hát nem volt már ideje egy azonnali beavatkozásnak a piaci árakba? Na ugye, a vak is láthatja:

Grafikon: MTI
Grafikon: MTI

Az ábra viszont kicsit csalóka, ugyanis nem nulláról indul, hanem csak a 250 és 300 forint közé eső tartományt mutatja. Ha nulláról indították volna, ugyanebben a periódusban már kicsit szerényebbnek tűnne az ár növekedése, ilyennek:

Az ilyen becsapós ábrázolásra nem ez az első példa, a minap maga Orbán Viktor pózolt két hasonlóan csalóka oszlop előtt, ahol a 4,7 millió több mint a duplája a 3,6 milliónak:

Chartfüggő olvasóink pedig a Momentum parádés mestervizualizációjára is emlékezhetnek, ahol a 48% a 39%-nak a háromszorosa lett, ehhez csak egy 35 és 47 százalék közötti Y-tengelyt kellett előkapni, és megfelelően elhalványítani:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!