Ketrecbe zárva helyezték vissza helyére a budai Vár turulját

2021. december 2. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

A teljes körű restaurálás után került vissza a Habsburg-kapu mellé a budai Vár turulszobra, egy másik madár egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emelték eredeti helyére, írja a Facebookon a Nemzeti Hauszmann Program.

A 9 tonnás szobor 5 méter magas és 7 méter széles. Donáth Gyula szobrászművész 1905-ben felállított alkotása a második világháborúban megsérült, állapota azóta jelentősen leromlott, ezért most teljeskörűen restaurálták a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben.

A szakemberek a patinamegőrző tisztításon kívül a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronzfelület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, immár rozsdamentes acélcsavarok tartják össze. A munka során az is kiderült, hogy a szobor önhordó héjas, így a mű vázának fő funkciója nem az alkotás megtámasztása, hanem az, hogy biztosítsa a szárnyak ellenállását a viharos szélben.

A turult Donáth Gyula barátja, A magyarok bejövetele című körképéről híressé vált Feszty Árpád műtermében található két kitömött madár alapján mintázta, a modell egy fakókeselyű és egy szirti sas volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!