Magyarország honvédelmi minisztere egy Wikipédia-szócikkre hivatkozva bemondta, hogy a magyar nép a történelem során 90 csatát nyert meg

2021. november 24. – 20:31

Magyarország honvédelmi minisztere egy Wikipédia-szócikkre hivatkozva bemondta, hogy a magyar nép a történelem során 90 csatát nyert meg
Benkő Tibor honvédelmi miniszter Várpalotán tart lakossági fórumot 2021. november 23-án – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nekem még a gimnáziumban tanították azt, hogy a Wikipédia ugyan jó dolog, de ha prezentációt vagy házi dolgozatot készítünk, akkor lehetőleg kerüljük el jó messziről. Van, ahol erről már az általános iskola felső tagozatában is eligazítást tartanak a diákoknak, de legkésőbb az egyetemi tanulmányai kezdetére szóba kerül ez minden mai, vagy már nem is annyira mai fiatalnál.

Ehhez képest különösen megmosolyogtató, hogy a magyar kormány honvédelmi minisztere, Benkő Tibor kedden egy várpalotai lakossági fórumon így fogalmazott az MTI beszámolója szerint:

„A történelem során a magyar nép 163 ütközetben, csatában, forradalomban volt érintett, ezek közül 90-et megnyert.”

Ezt a statisztikát ugyanis Lenthár Balázs történész szerint a „Magyarország háborúinak listája” című Wikipédia-oldalról szerezte be a miniszter, írja a 444 cikke.

A szócikk a Wikipédia szerkesztői szerint is „szaklektorálásra, tartalmi javításokra szorul”, és „mind a tényszerűsége, mind a semlegessége vitatott”. Erre Lenthár több példát is felhoz, például nem is definiálja igazán, mi a háború, sőt, „olykor egy háborúból önkényesen kiragadott összecsapást tüntet csak fel”. Például az 1552. évi török hadjáratban több magyar várat is megostromoltak, a csaták többsége pedig török győzelemmel zárult – ennek ellenére külön kiemelték a felsorolásban az egri diadalt.

De a lista tartalmaz ezek mellett több trónviszályt, felkelést, belháborút, melyek során mind magyarok harcoltak magyarok ellen – az Árpád-házi királyok egymás elleni harcaitól kezdve Dózsa György 1514-es parasztfelkeléséig.

A 17. század felsorolásánál pedig néhol a Habsburgok, néhol az oszmánok seregei álltak a „magyarok” oldalán, vagy éppen fordítva.

Az összesítés végén pedig kiderül, hogy ugyan Magyarország területén az 1956-os forradalom és szabadságharc óta nem történt fegyveres konfliktus, így is volt három csatánk: sikerült legyőznünk Csehszlovákiát, és megszálltuk Irakot, de legyőztek minket is a tálibok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!