Lenin, Engels és Ho Si Minh együtt mentek el Marx esküvőjére – kommunista névmánia Indiában

2021. november 16. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Marx, Lenin és Ho Si Minh hétvégén egy indiai lakodalomba mentek, hogy részt vegyenek Engels esküvőjén. Nem egy fárasztó vicc kezdődik így, hanem ez maga a valóság. India Kerala államában olyan divatosak egykori kommunista vezetők és gondolkodók nevei, mint nálunk a Bence vagy a Hanna.

Ha Tamil Naduban jár, ne csodálkozzon, hogy Trockijokba vagy Sztálinokba ütközik, Keralában pedig könnyen lehet Pravdákba botlani. Az államban a kommunista párt volt a domináns az elmúlt hat évtized nagy részében, ezért is népszerűek ezek a nevek, és a sarló-kalapács is kedvelt motívum még. India a hidegháborúban is a Szovjetunióhoz húzott, ezért is akadhattak be a kommunista nevek a szappanoperasztároké helyett.

Marx, a vőlegény Engels, a menyasszony Bismitha, Lenin és Ho Chi Minh Athirappillyben – Fotó: Viju Vazhakalla/AFP/Getty Images
Marx, a vőlegény Engels, a menyasszony Bismitha, Lenin és Ho Chi Minh Athirappillyben – Fotó: Viju Vazhakalla/AFP/Getty Images

A fentebb említett Marx, Lenin, Engels és Ho Si Minh nem hazudtolják meg a nevüket, ők is a kommunista párt aktív tagjai, bár Marx egy kicsit gyanús, mert az erősen kapitalista Dubajból érkezett az esküvőre. Bizonyára belülről bomlasztotta a rendszert.

Keralán kívül is menők a szovjet nevek, Tamil Nadu állam miniszterét például MK Stalinnak (Sztálinnak) hívják.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!