Pusztítóan szexelő párok veszélyeztetik a Kanári-szigetek dűnéjének élővilágát

2021. november 11. – 22:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges szex pusztítja ki az élővilágot a Kanári-szigetek egyik sivatagában, írja a CNN. A Gran Canaria szigetén lévő Maspalomas homokdűnéi különleges természetvédelmi területnek számít 1982 óta, hagyományosan az Afrika és Európa között vándorló madarak pihenőhelyének számított, az elmúlt évtizedekben viszont tömegesen lepték el a szigetet a turisták.

Erről készült egy tanulmány a Journal of Environmental Management című folyóiratban, aminek a címe szerint öt S-ben fogalmazható meg a turisták motivációja: Sand, Sun, Sea and Sex with Strangers – avagy homok, nap, tenger és szex idegenekkel.

A közel öt négyzetkilométer nagyságú tengerparti rezervátumon a kutatók 298 szexhelyszínt fedeztek fel, főként a „bokros és sűrű növényzetben” és a növényzet körül felhúzódó dűnék között. 2018 májusában, a helyi Pride-fesztivál idején vizsgálták azt, milyen hatással vannak a turisták szexuális szokásai a homokdűnék környezetére.

Az eredmény lesújtó volt: az odalátogatók letaposták a növényzetet (melyek őshonos növényfajok), eltávolították azt, és saját „fészkeket” raktak, melyeket el is kerítettek. Cigicsikkeket, óvszert, vécépapírt, törlőkendőket és konzervdobozokat hagytak maguk után, a homokdűnéket pedig nemcsak aktusokra használták, hanem latrinaként is.

A jelentés egyik szerzője, Patrick Hesp szerint rengeteg Gran Canaria-i óriásgyík pusztult el azután, hogy megették a turisták által hátrahagyott használt óvszereket.

Minél távolabb volt egy-egy szpot, annál többször vették igénybe a turisták, és annál nagyobb szemetet hagytak ott a dűne közepén – a hatóságok pedig ugyan kiraktak szemeteszsákokat, de azok is csurig voltak töltve. Még a dűnék „tiltott”, azaz a turistáktól elzárt zónájában is 56 szexre használt helyet fedeztek fel a kutatók.

A Maspalomas dűnéi Gran Canaria szigetén – Fotó: Philippe Turpin / Photononstop via AFP
A Maspalomas dűnéi Gran Canaria szigetén – Fotó: Philippe Turpin / Photononstop via AFP

Eredetileg a Maspalomast oktatási, nevelési célokra akarták hasznosítani a hatóságok, a természetvédelmi területen viszont az elmúlt években teljesen leálltak az iskolai kirándulások. Pedig ez az egyik utolsó megmaradt mozgó dűnerendszer Európában, és a Kanári-szigetek egyik legfontosabb látnivalójának számít.

„Sok esetben közvetlenül a turizmus fejlesztésére vezethető vissza a tengerparti dűnerendszerek lepusztulása”

– írják tanulmányukban a szerzők. Patrick Hesp pedig egy külön cikkben azt írta: „Nem a nyilvános szexet akarjuk betiltani – de szeretnénk, ha az emberek tudatában lennének annak, hogy ezzel milyen károkat okozhatnak.”

A szerzők szerint mivel a Gran Canaria különösen fontos LMBTQ-barát turisztikai célpontnak számít, így a nyíltan szexelő párok többsége is a meleg férfiak közül kerül ki – igaz, ezzel „nem állt szándékukban kritizálni az LMBTQ-közösséget”.

„Az egy dolog, ha csak egyetlen pár szexel a tengerparton. Az viszont, hogy naponta több százan gyűlnek össze ugyanazon a területen, ugyanúgy károsítja a dűnéket, mintha terepjáróval közlekednénk arrafelé”

– idézi a tanulmány szövegét a CNN cikke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!