Pornószínészről készült képpel terjed egy oltásellenes álhír

2021. október 19. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

„A világszerte híres nőgyógyász, dr. John Sins egy több ezer nőt érintő felmérés során arra jutott, hogy az oltásokban található grafén-oxid gyakorlatilag minden nőnél meddőséget okozott” – ez olvasható abban a bejegyzésben, ami a közelmúltban egy magyar oltásellenes Facebook-csoportban is terjedni kezdett. A szöveget egy fehér köpenyes, orvosnak kinéző férfi képével illusztrálták.

Ez persze nyilvánvaló átverés, John Sins nevű nőgyógyász nem létezik, a képen látható férfi pedig nem orvos, hanem egy pornószínész.

A Johnny Sins művésznevű amerikai pornósztár (született: Steve Wolfe) fotóját az elmúlt években több hamis állításhoz és álhírhez is felhasználták. 2019 júliusában az az álhír kezdett el terjedni ugyanezzel a fotóval, hogy ő egy venezuelai orvos, aki lézeres eszközt épített a rákos sejtek elpusztítására. Sins akkor az AFP kérdésére azt válaszolta a Twitteren, hogy az orvosi köpenyt a Brazzers egyik filmjéhez viselte. Egyébként készült róla fotó rendőr-, tűzoltó- és katonajelmezben is, amikből szintén mémalapanyag lett.

A félrevezető szöveget tartalmazó bejegyzés via AFP Ténykérdés
A félrevezető szöveget tartalmazó bejegyzés via AFP Ténykérdés

Az AFP tényfeltáró cikke megjegyzi, hogy a közösségi médiában terjedő magyar bejegyzés szövege arra utal, lehetséges, hogy a képet eredetileg viccnek szánták, még ha ezt egyes felhasználók nem is értették meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!