Brumm&Roll: Japánban rockzenével próbálják elejét venni a medvetámadásoknak

2021. szeptember 30. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hónapokban a Magyarországgal szomszédos országokban eléggé megszaporodtak a medvetámadások: Erdélyben, Szlovéniában és Szlovákiában is előfordult ilyesmi. Némileg váratlan módon még nálunk is láttak medvét, Békés megyében tűnt fel egy példány. A medvék persze nemcsak ezen a környéken jelenthetnek problémát, az Egyesült Államok egyes részein is tartani kell tőlük – kivéve, mikor csak csúszdáznak egy kicsit –, és Japánban is vannak olyan régiók, ahol tartani kell a medvetámadástól. Ilyen a Honsú szigetén található Ivate prefektúra is, ahol most egy rendhagyó kampánnyal figyelmeztetik az embereket a veszélyre, melyben a plakátok mellett egy medveriasztó rockhimnusz is helyet kapott – írja a Guardian.

Japánban több más ázsiai országhoz hasonlóan az örvös medve, pontosabban annak egy alfaja az egyetlen vadon élő medvefaj amelyet az országban három szigeten, Honsún, Sikokun és Kjúsún lehet megtalálni. A nagyvárosoktól távolabb eső, vidéki régiókban, viszonylag gyakran lehet találkozni az állatokkal, amelyek a kisebb településekre betévedve gyakran támadnak rá az emberre is, ha pedig valaki kirándulni megy, még nagyobb eséllyel találhatja magát szembe egy medvével. Ivate prefektúrában az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a medveészlelések száma, ezért a helyi kormány figyelmeztető kampányba kezdett,

melynek keretében egy „Örvös medve rock&roll” című számot is bevetnek azért, hogy figyelmeztessék a helyieket a veszélyre.

A dalt két helyi zenész, Tagucsi Júzen és Toudou Kaoru jegyzik, akik rögtön a szám elején felhívják a figyelmet arra, hogy bár a medvebocsok aranyosak, jobb, ha ezt elfelejti az ember, ha élőben lát egyet, mert biztos ott van a közelben az anyamedve is, aki hirtelen támadásba lendülhet. A dal emellett olyan hasznos tanácsokkal szolgál, mint hogy ha medvével találkozunk, sose fordítsunk hátat és szaladjunk el, ne próbáljuk halottnak tettetni magunkat, és az arcunkat se fordítsuk el a medvétől. Ivate prefektúra honlapján meg is lehet hallgatni a meglepően fülbemászó számot – ehhez ide kell kattintani –, alább pedig meg lehet nézni élőben is egy részletet belőle.

Tagucsi az AFP-nek elmondta, hogy ezek a tanácsok neki korábban már segítettek egyszer, amikor medvével találkozott, de azt hozzátette, hogy rettentően félelmetes, amikor egy medve csak úgy megjelenik az ember előtt. Toudou is megszólalt a számmal kapcsolatban, ő azt mondta, hogy eredetileg bluest akart írni, de Tagucsi végül rockzenét csinált belőle. Azt is hozzátette, hogy a medvék egyébként félénk állatok, szóval ha meghallanák a végeredményt, valószínűleg elszaladnának. A dalt egészen október 31-ig fogják majd játszani az utak mellé telepített állomásokon, szóval még az is lehet, hogy ez tényleg bekövetkezik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!