150 kilométer biciklizéssel rajzolta fel a térképre egy ausztrál férfi a Nirvana legendás lemezborítóját

2021. szeptember 26. – 22:43

frissítve

150 kilométer biciklizéssel rajzolta fel a térképre egy ausztrál férfi a Nirvana legendás lemezborítóját
Fotó: Pete Stoke / Facebook és Nirvana

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc évvel ezelőtt jelent meg a Nirvana kultikussá lett albuma, a Nevermind. Nemcsak a rajta található zene, de a lemez borítója is igencsak híres lett a víz alatt úszó meztelen kisbabával (erről kicsit később).

A Guardian azt írja, hogy az ausztrál Pete Stokes az évforduló tiszteletére gigantikus méretben rajzolta újra a borítón látható gyereket: 150 kilométert biciklizve, GPS segítségével skiccelte fel azt a térképre a Strava nevű applikációval Burnside és Kensington környékén.

Pete Stokes a lemez megjelenésekor 14 éves volt, és a Nirvana albuma fontos szerepet játszott a zenei ízlése alakításában. A férfi korábban Beethovent is felrajzolta a térképre a zeneszerző 250. születésnapja alkalmából. A csúszka elhúzásával megnézheti, jól sikerült-e a biciklizéssel rajzolt kép.

A Nevermind 1991. szeptember 24-én jelent meg. A Rolling Stone magazin 2020-ban minden idők 500 legjobb albumának listáján a 6. helyre sorolta. A zenekar Kurt Cobain énekes 1994-es öngyilkossága után megszűnt.

A lemezborítón négy hónapos korában látható Spencer Elden egészen más módon tette emlékezetessé a harmincéves évfordulót. Gyermekpornográfia miatt perelte be az egykori zenekar tagjait és Kurt Cobain örököseit, mivel kisgyerekként nem volt abban a helyzetben, hogy beleegyezzen a lemezborítón való meztelen szereplésbe. Állítása szerint ehhez szülei sem adtak hozzájárulást, ő pedig „élethosszig tartó károkat” szenvedett a nagy nyilvánosság előtt megjelent fotó miatt.

Elden úgy került a lemezborítóra, hogy apja barátja volt a fotósnak, Kirk Weddle-nek. A fotót egy medencés bulin készítették. A család 200 dollárt, illetve állítólag egy Nevermind-platinalemezt és egy plüssmackót is kapott érte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!