Az idei közgazdasági Ignobel-díjas szerint minél kövérebb egy ország vezetője, annál nagyobb az országban a korrupció

2021. szeptember 11. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héten osztották ki a 2021-es Ignobel-díjakat. A Nobel-díj paródiájának szánt elismerésben azok a kutatók részesülnek, akiknek tudományos tevékenysége egyszerre tűnik hülyeségnek és elgondolkodtatónak is. A Nobel-díjhoz hasonlóan az Ignobel-díjakat is több kategóriában osztják ki, van béke, kinetikai és még rovartani Ignobel-díj is.

Az idei közgazdasági Ignobel-díjat a Montpellier Business School professzora, Pavlo Blavatskyy kapta. Ő azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés egy ország vezetőjének testsúlya, és az országban jelenlévő korrupció mértéke között. A 15 szovjet utódállamot érintő kutatása szerint egyenes arányú az összefüggés a két változó között: minél elhízottabb egy ország vezetője, annál nagyobb az országban a korrupció.

A közlekedési kategóriában az amerikai Cornell Egyetem kutatóit találták érdemesnek a díjra. Ők tizenkét orrszarvút lógattak le fejjel lefelé tíz percen át. A szürreálisnak tűnő kísérlettel arra keresték a választ, hogy az állatoknak lesz-e bajuk attól, ha helikopterrel, fejjel lefelé lógatva szállítják őket egyik helyről a másikra. A válaszuk szerint az orrszarvúknak ez nem okoz különösebb megrázkódtatást. (via National Geographic)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!