A Meteorológiai Szolgálat lemodellezte az újra támadó trágyaszag forrását

2021. augusztus 27. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újra támad a trágyaszag Magyarországon, pénteken például Budapesten is több helyen belefutottak már az emberek a szagfelhőbe, és ahogy az ilyenkor szokás, a híre néha gyorsabban terjed, mint a szaga.

Miután megírtuk a cikket a rejtélyes szarszagról, az Országos Meteorológiai Szolgálat egy közleményt küldött nekünk. Ebben azt írják, „az úgynevezett backward trajektória módszerével” lemodellezték a szag lehetséges útvonalát az elmúlt huszonnégy órában, és arra jutottak, hogy

„jó eséllyel a fővárostól északnyugatra lehet/lehetett a forrás, amelyet az élénk északnyugati szél szállított a főváros fölé”.

Ehhez pedig csatolták a „kellemetlenillat.gif” elnevezésű fájllal a lemodellezett képet:

Hozzátették azt is, hogy „sajnos ebben az időszakban, ilyen szélviszonyok mellett ez egy általános jelenség, és nagyon hasonló a két évvel ezelőtti helyzethez”.

2019-ben ugyanis brutális trágyaszag terjengett Budapesten, akkor azt mondták, biztos a Gyermelyi Zrt., azaz a tésztagyár trágyáz, a gyár viszont azt közölte, kizárt, hogy tőlük eredt a bűz, és végül nem derült ki, hogy valójában mi okozta a szagot.

Ahogy két éve, úgy most is előkerült a Gyermelyi-elmélet. A Perbáli Hírmondó például azt írja, hogy a Gyermelyi idén is szórja a szervestrágyát, és „az elmúlt évek tapasztalatai alapján elképzelhető, hogy ez a széljárás függvényében kellemetlen szaghatással jár a munkavégzés ideje alatt”. A várható időpontok szerint az augusztus 13–16. közötti időszakban Gyermely és Bajna között, augusztus 16–19. időszakban Máriahalom és Epöl között, augusztus 23–31. időszakban pedig Szomor és Bajna között trágyáz a cég, ami a jövőben „megpróbálja mérsékelni a penetráns szaghatást”, de az teljesen biztosan nem fog megszűnni, csak elviselhető lesz.

Az ügyben megkérdeztük a Gyermelyit, például azt, hogy lehetségesnek tartják-e, hogy még Budapest belső kerületeiben is érezni lehet a szagot? Válaszukat várjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!