Arcfelismerő rendszerrel és nyomkövetővel mentenék a koalákat az ausztrál tudósok

2021. augusztus 22. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál közutak állandó szereplői a koalák, akik rendszeresen átkelnek az úttesteken, attól függetlenül, hogy a sztrádák és nagy forgalmú utak fölé olyan hidakat, illetve aluljárókat amelyeken biztonságosan átkelhetnének.

Februárban egy koala tömegkarambolt okozott, miután úgy döntött, hogy a hétfő reggeli csúcsforgalomban sétál át az úton. Szerencsére ő túlélte. Sok koala azonban nem éli túl az átkelést: Queensland délkeleti részén például átlagosan évente 356 koalát gázoltak halálra az autók 1997. és 2018. között.

Ausztrál tudósok ezért mesterséges intelligencia, drónok és napelemmel működő nyomkövetők segítségével próbálják megvédeni a koalákat a közúti balesetektől, illetve a bozóttüzektől.

A queenslandi egyetem tudósa, Jun Zhou, a kutatás vezetője indította el a kétéves megfigyelési projektet, amelyhez 20 kamerát helyeztek ki olyan csomópontokon, ahol a koalák gyakran vonulnak át. A kutatók szeretnék jobban megérteni a koalák átkelési szokásait, hogy csökkentsék a balesetek számát.

Zhou szerint a mesterséges intelligencia bevetésével pontosan meg tudják mondani, hogy melyik koalák kelnek át az úton. A kamerákat az állatok mozgása indítja el, s az elkészült képet a mesterséges intelligencia dolgozza fel. A tudós hozzátette: reméli, hogy a technológia a koalapopulációk elemzésére is alkalmas lesz, valamint hogy a kamerák végül képesek lesznek a beteg koalák felismerésére, és más veszélyeztetett fajok megfigyelésére is felhasználhatók lesznek.

Közben a Sunshine Coast-i Egyetem és a Természetvédelmi Világalap ausztrál szervezete (WWF-Ausztrália) együtt fejlesztett ki egy napelemmel működő, pénzérme nagyságú jeladót, amit az állatok fülére lehet rögzíteni, és segítségével követni lehet a tartózkodási helyüket a vadonban is. Ezzel a technológiával, amikor erdőtüzek vagy szélsőséges hőhullámok fenyegetik a koalapopulációt, a vadmentők gyorsan megtalálhatják és elszállíthatják az állatokat a veszélyes körzetből.

Darren Grover, a WWF-Ausztrália illetékes csoportjának vezetője hangsúlyozta: „mivel az intenzív bozóttüzek egyre gyakoribbá válnak, a magas frekvenciájú, napelemes jeladó döntő szerepet játszhat a koalák megmentésében és a genetikai sokféleség megőrzésében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!