Megérkezett a romák első digitális valutája, a Gypsycoin

2021. augusztus 14. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Megalapították a roma közösség nemzetközi pénznemét, a Gypsycoint, írja a Transindex. Daniel Cioabă, a Nemzetközi Roma Egyesület romániai szervezetének vezetője még a múlt héten jelentette be a kriptovaluta létrehozását, azóta pedig már több mint ezren fektettek be a kezdeményezésbe.

„A projekt a közösségek fejlesztésére, és a nehéz helyzetben lévő roma emberek megsegítésére összpontosít. Ugyanakkor cél a roma közösségek közötti digitális kohézió megszilárdítása is a Gyspycoin segítségével”

– írják a kezdeményezés szervezői angol nyelvű közleményükben. A „romák első digitális valutájának” arculata ötvözi a hagyományos motívumokat a modern elemekkel: áramkörök veszik körül a cigánykereket. Ezzel a szimbólummal a roma közösségek hagyománytiszteletére szeretnének apellálni, amibe bevonnák az innováció szellemét.

Mint írják, a Gypsycoinnak több célja is van:

  • jótékonysági projekteket finanszíroznának ebből, például rászoruló családokat látnának el élelmiszerrel és háztartási cikkekkel;
  • de egészségügyi, technológiai és morális oktatást is adnának a roma közösségeknek;
  • kereskedelmi valutaként is funkcionálna;
  • ahogyan hosszú távú pénzügyi befektetésként is megérné.

Természetesen nem csak a romákat szeretnék ezzel megszólítani, de világszerte mindenkit, aki szimpatizál ezzel az üggyel, és szívesen részt venne benne.

Úgy tűnik, sokakat sikerült is meggyőzni alig két héttel az indulás után: a kezdeményezők szombati Facebook-posztja szerint a romániai sajtóbeszámolók hatására 800 százalékkal nőtt a valuta iránti érdeklődés, és több mint ezren már be is fektettek a kriptovalutába. „Mindenkinek köszönjük a szép üzeneteket és a projektünk támogatását” – írták a Gypsycoin megálmodói.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!