Barbie baba lett az AstraZenecát kifejlesztő professzornőből

2021. augusztus 04. – 13:56

Barbie baba lett az AstraZenecát kifejlesztő professzornőből
Sarah Gilbert professzor és a baba – Fotó: AFP / Mattel

Másolás

Vágólapra másolva

Barbie babát formázott a játékgyártó Mattel az oxfordi AstraZeneca oltóanyagot tervező tudósról, Sarah Gilbert professzorról, írja a BBC.

Sarah Gilbert elmondta, hogy eleinte nagyon furcsának találta az alkotást, de reméli, hogy inspirálja majd a gyerekeket.

„Szeretném, ha a rólam mintázott Barbie baba olyan karrierutat mutatna a gyerekeknek, amiről talán nem is tudnak: a vakcinológusét”

- mondta.

Az elmúlt években a Mattel játékgyár, reagálva a kritikákra, miszerint babái hamis képet mutatnak a nőkről, olyan babákat kezdett gyártani, amiket ismert tudósokról, sportolókról, újságírókról és civiljogi harcosokról mintázott.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom