Macron TikTok-bejelentkezéshez felvett pólóján pörögnek a francia közösségi médiában

2021. augusztus 3. – 21:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a TikTok-ra és az Instagramra felrakott videóban próbálta elérni a francia fiatalokat, akiket meg akar győzni, hogy oltassák be magukat a koronavírus elleni vakcinákkal. Azt mondta, válaszol a kérdésekre, és felhívta a figyelmet a témában keringő fake newsokra is. Csakhogy a közösségi médiában aztán leginkább a fiatalosnak szánt pólóján látható logó keltett feltűnést, és indított el óriási találgatáscunamit, hogy vajon van-e bármilyen mögöttes üzenete.

Forrás: Emmanuel Macron Instagram
Forrás: Emmanuel Macron Instagram

Mivel az ábra egy stilizált bagolyra emlékeztet, voltak, akik bedobták, hogy esetleg a Bohemian Club nevű társaságra utalhat. Ezt még 1872-ben hoztak létre Kaliforniában, és manapság a Guardian szerint kifejezetten férfiakat, üzletembereket, politikusokat tömörítő szervezet. Ennek ugyan valóban egy bagoly a logója, de egész máshogy néz ki, és még egy vörös B és C betű is látható a két oldalán.

Egy következő gondolatkísérlet már azt próbálta visszafejteni, hogy franciául az hibou és a chouette is baglyot jelöl (az első azokat, amelyeknek van látható fülük). De míg a francia internetezők megfejtési kísérletei szerint az első az ókorban a balszerencse, a halál hírnöke volt, a másik Pallasz Athéné görög istennőhöz köthető, a kelta kultúrkörben is pozitív szerepe van, és nem mellesleg a francia szlengben ez a szó azt is jelenti, hogy „szuper”.

Egy szociológus, Jamil Dakhlia szerint egyértelműen a görög szimbolika irányában érdemes keresni a megoldást. Viszont olyan is volt, aki arra a következtésre jutott, hogy mivel ezt az ábrát neki nem sikerült máshol fellelnie, csakis Macron új pártjának logója lehet – noha semmilyen erre utaló jel nincs.

A Le Figaro arra is emlékeztetett, hogy Macron már korábban is felhívta a figyelmet magára, amikor valamiért nem a szokásos ing-zakó-nyakkendőben jelent meg. 2020 márciusában a járvány miatti első lezárások bejelentésekor egy olyan fotót közöltek róla, amin kék hosszú ujjú pólóban, a nyakába akasztott vörös pulóverrel látható. Erről többen is úgy vélték akkor, hogy Supermanre utalt vele.

A francia elnöki hivatal, az Elysée-palota mindenesetre eddig semmit nem reagált a sokakat lázban tartó legújabb pólókérdésre. Nem úgy több netes bolt, ahol máris „Macron póló” néven tűntek fel a francia elnökére hasonlító változatok, a fekete mellett természetesen rögtön más színekben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!