Egy éve járt a Földhöz közel a NEOWISE üstökös

2021. augusztus 02. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Legközelebb 6700 év múlva jön erre.

Olvasónk, László már többször is küldött nekünk szuper képeket látványos égi jelenségekről, és ezúttal a NEOWISE üstökösről mutat nekünk eddig publikálatlan fotókat. Mivel 2020 júliusában, a NEOWISE ittjártakor még nem volt Telex, most önmagunk ismétlése nélkül tudjuk bemutatni az üstökösről készült képeket.

A 2020-as év szenzációjának számított a NEOWISE üstökös (szabatos, de nem
könnyen értelmezhető csillagászati nevén C/2020 F3 (NEOWISE). Tavaly júliusban már Magyarországról is megfigyelhető volt, egy rövid ideig akár szabad szemmel is. Július 22-23-án járt a legközelebb a Földhöz, 103 millió km-re, ezután pedig elkezdett távolodni. A NEOWISE ma már több mint 800 millió km-re jár a Földtől, rég nem látható szabad szemmel, és legközelebb 6700 év múlva várható visszatérése.

Érdekesség, hogy eredetileg „csak” 4400 év volt a keringési ideje, de ez megnőtt napközelségében a bolygók zavaró hatása miatt. 2020 nyarán több éjszaka is rendelkezésre állt megfigyeléséhez. Az esemény értékeléséhez fontos tudni, hogy noha az üstökösök nem ritkák naprendszerünkben, az igazán fényes „nagy” üstökösök átlagosan 20 évente várhatóak – tehát gyakorlatilag életreszóló események.

László nemcsak a képeket küldte el nekünk, hanem a készítésük körülményeit is, ami nem kevésbé érdekes, különösen a fotózás, asztrofotózás iránt érdeklődőknek.

Üstökösnyaklánc a Prédikálószékről

2020.07.14-ről 15-re virradó éjszakán készült a Prédikálószék-kilátóból fotózva. Több száz felvétel készült azon az éjszakán (az ebből készült videót is meg lehet megnézni) és ebből a sok képből néhány felhasználával készült ez fotó, amely arányosan mutatja be napnyugtától a nem-is-olyan-sötét éjszakán át a napkeltéig a páratlan Dunakanyar panorámáját. A fotó erőssége, hogy színhelyesen és egy képben ábrázolja az üstökösjárás egy kulcsmozzanatát: ebben az időpontban az üstökös cirkumpoláris volt – azaz olyan égitest, amely sosem nyugszik le. A képen megfigyelhető még az is, hogy az üstökösnek két csóvája volt, az éjjeli képeken kivehetően kékes színű ióncsóva és a nagyobb fehér a porcsóva. Másik érdekesség technikai, szándékosan nem kezeltem a képet zajcsökkentő eljárásokkal, így jobban látszik, hogy még mai technikai színvonalon is kihívást jelent a képek elkészítése.

„Üstökös nyaklánc” a Prédikálószékről fotózva – Fotó: Beinrohr László / Eternipix
„Üstökös nyaklánc” a Prédikálószékről fotózva – Fotó: Beinrohr László / Eternipix

Üstökös a Visegrádi Fellegvár felett

Nem olyan messze, de egy másik napon, 2020.07.11-én éjjel 2-3 körül készült ez a még nem publikált kép ezúttal a Visegrádi Fellegvárról. Egy elhagyott erdei tisztáson készült a kép, a 200 mm-es fókusztávolság miatt az üstökös látszólagos mérete nagy. A várban már lekapcsolták a villanyt, csak Visegrád és más városok fényei, valamint a kelő Hold fénye adott színt a tájnak.

Üstökös a Visegrádi Fellegvár fölött – Fotó: Beinrohr László / Eternipix
Üstökös a Visegrádi Fellegvár fölött – Fotó: Beinrohr László / Eternipix

Üstökös Pannonhalma felett

A kép 2020.07.10-én készült, éjjel 2-3 körül. A kép 400 mm fókusztávolsággal készült, a szomszédos Ravazd falu határából. Az apátság fényei a normális éjjeli világításúak. Az ég annyira tiszta volt, hogy az akkor még alacsonyan „járó” üstököst is meg lehetett figyelni. Az alacsonyan járás következménye, hogy az üstökös láthatóan sárgás árnyalatú a többi képen látottakhoz képest.

A NEOWISE ütökös Pannonhalma fölött – Fotó: Beinrohr László / Eternipix
A NEOWISE ütökös Pannonhalma fölött – Fotó: Beinrohr László / Eternipix

Még egyszer köszönjük a képeket és a leírást Lászlónak.